Когато се налага да сте разделени от бебето, единственото решение е изцеждане на кърмата с помпа. Дали ще се връщате на работа или се налага спешно пътуване, това може да е стресиращо както за майката, така и за бебето.

 

Изцеждайки се вие все пак можете да му осигурите най-доброто, докато ви няма. Много жени събират само капещото мляко от другата гърда, докато бебето суче. За целта сложете между сутиена и другата гърда колектор за събиране на кърма с по-голяма вместимост. Можете да ги намерите в по-големите детски магазини и аптеки.


 

Много често, докато бебето се храни от другата гърда капе мляко. Изтичане на мляко от другата гърда по време на кърмене не се наблюдава при всички жени. В такъв случай вие можете да се доизцеждате на ръка или с помпа за кърма след като бебето вече се е нахранило.

 

Веднага след като свършите с изцеждането, трябва да излеете събраното мляко в контейнер за съхранение на кърма и да го сложите във фризера. Ако количеството е малко можете спокойно да го излеете върху вече замразеното мляко, докато получите достатъчно от течността за едно хранене.

 

Прясната кърма може да се съхранява на стайна температура в продължение на 6 до 8 часа. Това включва температура около 24 – 25 °C, поставена на маса или плот. Контейнерите трябва да са затворени, да не се излагат на пряка слънчева светлина, покриването с влажна кърпа ще ги запази по-хладни.

 

В хладилник майчиното мляко може да престои най-малко от 3 до 5 денонощия, при температура не повече от 4 – 5 °C. За препоръчване е да съхранявате млякото в задната част на хладилника, а не на врата, тъй като температурата на вратата е най-променлива и не е подходяща за съхраняване на бързо развалящи се продукти.

 

За разлика от хомогенизираното краве мляко, майчиното мляко ще отдели каймак отгоре. В това няма никакъв проблем, просто разклатете силно. Колкото по-чисто е събирано млякото, толкова по-бързо се охлажда то. А колкото на по-студено се съхранява, толкова по-дълго е годно за консумация.

 

Съхранение в хладилна чанта с охлаждащи елементи. Температурата не бива да надвишава 4 -5 °C. Кърмата може да се съхранява 24 часа. Охлаждащите елементи трябва постоянно да са в контакт с контейнерите с кърма. Отваряйте чантата колкото е възможно по-рядко.

 

Съхранение във фризер или камера. Камерата се намира вътре в хладилника с отделна вратичка. Температурата тук е около – 15 °C. В тези условия можете да съхранявате кърма за около 2 седмици.

 

Съхранение на кърма във фризер с отделна от хладилника врата. Температурата, при която се съхранява кърмата е - 18 °C. Времето, в което млякото е годно за консумация е 3 до 6 месеца.
Фризер за дълбоко замразяване тип шкаф или вертикален. При него температурата е до - 20 °C, а времето на съхраняване на кърмата може да достигне от 6 до 12 месеца.

 

Доказано е, че броят на бактериите намалява през първите осем денонощия при 4 °C, поради свойствата на майчиното мляко да им противодейства. Когато съхранявате кърмата в хладилника, поставяйте я най-отдолу и най-навътре. Там хладилникът поддържа най-ниска и най-постоянна температура.

 

След размразяване на кърмата тя е годна за използване не повече от едно денонощие.
Съхранявано във фризер, млякото може да промени вкуса си след около 3 месеца и да загуби някои от ценните си свойства, но не може да се каже, че е вредно. В повечето случаи, кърма, която е съхранявана повече от 3 месеца се използва за приготвяне на зеленчукови или плодови пюрета и много по-рядко за основни хранения.

 

Гранясването е основният проблем – помиришете и опитайте сами. Количеството на антителата може малко да намалее при замразяване. За това е по-добре да съхранявате млякото за кратко в хладилник.

 

Най-добре е да размразявате и да затопляте майчиното мляко бавно. Бъдете внимателни с микровълновата печка, която може да затопли млякото неравномерно. При всички случаи разклатете добре преди употреба и знайте, че някои от защитните свойства на млякото могат да се загубят поради въздействието на микровълните.