Изхожданията при бебетата могат да имат големи вариации, както по отношение на консистенцията, така и по отношение на честотата и броя.


Някои деца се изхождат след всяко едно хранене. Други го правят веднъж или два пъти седмично. Счита се, че тези различия по отношение на честотата са нормални. Няма причина за притеснение, ако изпражненията са меки (но не воднисти), детето не изпитва болки или дискомфорт при дефекация, в изпражненията няма патологични примеси (кръв, слуз). 


Какви са изхожданията при новородените?


Непосредствено след раждането изпражненията са тъмни – зеленикаво-черни, мазни, лепкави – наричат се мекониум. Някои ги описват като моторно масло. Образуват се в резултат от поглъщането на амниотична течност от плода по време на бременността.

 

В следващите 2-4 дни в резултат от ентералното хранене с кърма или адаптирано мляко изхожданията постепенно изсветляват – придобиват зелен до тъмнозелен цвят. Това са т.нар. преходни изпражнения. Постепенно в следващите дни те напълно изгубват мекониалната оцветка и придобиват „нормален” вид.


Какви са изпражненията при кърмените бебета?

При естествено хранените деца изхожданията са светло жълти до зеленикави. Някои родители ги описват с цвят като горчица. Цветът обаче може да бъде и зеленикав – това обикновено се случва, когато майкта е консумирала храна, различна от обичайната. Консистенцията е кремообразна, като в някои случаи могат да изглеждат и по-воднисти. В началото новородените, които се хранят с кърма, могат да се изхождат по 10 и повече пъти. С течение на времето тази бройка постепенно намалява.

 
Какви са изхожданията на кърмачетата, хранени с адаптирано мляко?

Те обикновено са в по-тъмния, кафяв спектър. Консистенцията е по-плътна, като често се оприличават на фъстъчено масло. Миризмата също е по-остра в сравнение с изпражненията на кърмените бебета. Честотата на дефекациите варира, като по правило хранените с адаптирано мляко се изхождат по-рядко от кърмените бебета.


Какви са изхожданията след започване на захранването?

Въвеждането на твърда храна, различна от адаптираното мляко или кърмата има непосредствен ефект върху изпражненията. След захранването може да се промени, както ритъмът на дефекацията, така и консистенцията и цвета. Обикновено честотата намалява, като изпражненията стават по-плътни (но все пак меки), а цветът им е по-тъмен – от светло до тъмно кафяво. Миризмата също се променя и става по-силна.

 

Много често след започване на захранването могат да се открият в изпражненията несдъвкани и несмлени хранителни частици. Такива изпражнения се описват често като цветна дъга. Това се случва поради частичното смилане на хранителните частици. Причината е в по-бързото преминаване на храната през храносмилателната система и все още несъвършеното дъвчене.

 

Необходимо е да се потърси медицинска помощ обаче, ако забележите промяна в ритъма на дефекация. Това може да бъде, както по отношение на честотата, така и по отношение на консистенцията.

 

При диария изпражненията са воднисти, т.е. водното съдържание преобладава. Изхожданията са обемни и често излизат от памперса, а цветът варира – от жълтеникав, през зелен до кафяв. Могат да са налице примеси на кръв и слуз. В кърмаческа възраст диария може да възникне в резултат от инфекция или алергия към белтъка на кравето мляко. При всички случаи е необходимо уточняване и консултация с лекар-педиатър.


При запек изхожданията са твърди, оскъдни, а бебето изпитва видим дискомфорт и болки при дефекация. Могат да са налице и примеси на кръв при травмиране на ануса. Едно-две такива изхождания обикновено не са причина за притеснение, но ако „изключението стане правило” е необходимо да потърсите лекарска помощ. Често запекът настъпва при въвеждане на твърда храна, т.е. при започване на захранването.