Много често промяната в здравословното състояние на бебето се отразява на изхожданията му. Ето защо честотата и консистенцията на изпражненията могат да насочат към подлежащо патологично състояние.

 

Колко често е нормално да се изхожда бебето?


Няма категоричен отговор на този въпрос. Всяко дете е различно. Обикновено при новородените, които се хранят с кърма, изхожданията са след всяко нахранване – межу 6 и 10 пъти дневно. Впоследствие броят им намалява.

 

При други бебета изхожданията са значително по-малко – до едно на няколко дни. Не толкова броят на изпражненията е важен, колкото консистенцията им.

 

Какъв е нормалният вид на изпражненията?

 

1. Изхождания на новороденото. В първите дни след раждането изхожданията се различават значително по консистенция и цвят в сравнение със следващите няколко месеца. Нормално при новороденото изхожданията са тъмно зеленикави, със смолиста консистенция, лепкави. Те се наричат мекониум. Дължат се на факта, че бебето по време на вътреутробното развитие поглъща амниотична течност. Мекониумът се отделя в следващите няколко дни, като постепенно изпражненията изсветляват, стават по-малко лепкави, а впоследствие придобиват и нормалната консистенция и цвят, характерни за кърмаческата възраст.

 

2. Изхожданията на кърменото бебе. Нормално цветът им варира от жълтеникав (цвят на горчица), зеленикав до кафеникав. Консистенцията им е от кремообразна до кашава, като дори на моменти може да Ви се струва леко водниста. Миризмата на изпражненията не е толкова силна и е по-скоро сладникава.

 

Имайте предвид, че всичко, което консумирате по време на кърменето, може да се отрази и на изхожданията на бебето. Така например, ако сте яли цвекло, е възможно изхожданията да придобият червеникав цвят и това да стане причина за излишни притеснения у Вас.

 

3. Изхожданията на изкуствено храненото бебе. Те се различават от тези на кърмените бебета. Изхожданията обикновено са с консистенцията и цвета на фъстъчено масло. Освен това тези бебета се изхождат по-рядко, а изпражненията са в по-голямо количество и често с по-силна миризма.

 

Разликата в изхожданията при кърмените и хранените с адаптирано мляко бебета се дължи на белтъчния състав на двете млека. И двете съдържат суроватъчен протеин, който се разгражда по-бързо, и казеин, който се разгражда по-бавно. Кърмата съдържа по-голямо количество суроватъчен протеин. Той се храносмила по-лесно и довежда до отделянето на повече на брой, но по-малко като количество изхождания. Адаптираното мляко съдържа повече казеин. Поради по-трудното му храносмилане, изхожданията са по-малко на брой, но по-обемни.

 

NEWS_MORE_BOX

 

4. Изхождания при прием на железен препарат. При желязодефицитна анемия, която се лекува с капки или сироп през устата, изпражненията придобиват по-гъста консистенция, цветът им варира от тъмнозелен до черен, а миризмата им е по-силна.

 

5. Изхожданията при захраненото бебе. Въвеждането на твърда храна веднага довежда до промяна в броя, миризмата, консистенцията и цвета на изхожданията. Те зависят вида на въведената храна. По правило изхожданията стават по-тъмни на цвят, по-твърди, броят им намалява, а миризмата им става по-силна.

 

6. Изпражнения тип „цветна дъга”. Те съдържат парченца несмляна храна. При захраненото дете някои хранителни съставки не могат напълно да се преработят или преминават прекалено бързо през храносмилателната му система. В тези случаи те се отделят в изхожданията само леко променени или дори непроменени. По принцип това състояние не е притеснително. Ако обаче тази находка зачести, е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар на детето. Той трябва да прецени дали има данни за заболяване или състояние, което би нарушило храносмилането у детето.