Моментът за преминаване от памперси на гърне често вълнува родителите, дори и още преди да е настъпил. Първият въпрос обикновено е кога да започнат опитите. Според специалистите основно значение за най-ранното поставяне на гърне има умението бебето да може да се задържа седнало. Следващият важен момент е бебето да „дава“ сигнали, че опитите за него не създават дискомфорт.


Първостепенно значение има това родителите да не се притесняват, ако бебето или малкото дете не иска да използва гърнето в началото. Просто трябва да бъде поставяно често, а при прояви на недоволство да се изчака с опитите поне 1 седмица или дори 10 дни, през които да е забравило за отрицателните емоции, които опитите са предизвикали.


Поставянето на гърне не трябва да се свързва с каране или викане от страна на родителя. Дългото държане на гърне също не се препоръчва.Формата на гърнето е важна също и не трябва да се подценява. Неправилната форма и размер могат да откажат бебето или малкото дете да седи на гърнето. Но не само – ако се свързва с отрицателни емоции е възможно дори да го обръща.


Кръглите детски гърнета са много подходящи за момичета. Те позволяват добро прибиране на краката. За момчетата най-подходящата форма на гърнето е анатомичната, елипсовидна. Анатомичното гърне наподобява седло, като може да има и стабилен гръб. Значение има и издадената навътре част отпред на гърнето, която позволява леко раздалечаване на краката.


На пазара се предлагат и вид гърне-столче, които имат предимство тяхната функционалност. Дизайнът наподобява в голяма степен столче (разполага със седалка, крака и облегалка) и първоначално детето може да сяда на столчето, докато дори се храни или играе. Седалката на столчето е гърне, което лесно се изважда и почиства.


Разпространени са и музикални гърнета, които свирят, когато детето седне или се изходи. Проблем при тях е, че могат да създадат рефлекс, при който когато детето чуе музика - да се опитват да се изходи, без значение дали е седнало на гърне.


Т. нар. мултифункционални гърнета след израстване на детето могат да се превръщат и в седалка за тоалетна, заедно с крака за повдигане на детето.


Освен вида, важен е и устойчивият материал, от който е изработено гърнето. При възможност е добре да се види на място в магазина, така че родителят да се увери в достатъчната стабилност. В противен случай инциденти могат също да причинят страх в детето или бебето за последващо използване на гърнето.


Изборът на височина не е за подценяване, тъй като недобре подбраната не предразполага удобство в детето и съответно може да бъде препятствие към привикването към гърне. Важен момент е и изборът на удобно за пренасяне гърне, в случай че често пътувате.


Докато бебето или детето все още свикват с гърнето е добре да бъдат  забавлявани с любима играчка или игра. Похвалите, че седи на гърнето също са от значение. Като при изхождане родителят трябва да подхожда с допълнителен ентусиазъм.


Използването на гърне е подходящо във времето, когато обикновено сменяте памперса – след сън, преди хранене и преди лягане.


Заседяването за дълго време също не е препоръчително, тъй като много бързо децата забравят защо са на гърнето и се разсейват.


Инцидентните изпускания не трябва да будят отрицатели емоции, които детето да улавя. Важно е родителят да му помогне да се преобуе, след което може да се практикува играта на бързо достигане на гърнето и сваляне на панталоните, така че то да се убеди, че следващ път ще бъде по-бързо.


При заиграване често децата забравят да кажат, че им се ходи до тоалетна, затова родителят често трябва да напомня и пита. Освен това е добре да им бъде обяснено, че отиването до тоалетна ще им отнеме съвсем кратко време, след което могат да продължат със забавленията. Но, при намокряне на панталоните, игрите за съжаление ще приключат, защото трябва да се приберат вкъщи, за да бъдат преоблечени.


Библиография:
W. Sears, M. Sears; The Baby Book