Йонка Петкова е завършила Медицинския университет в София със специалност акушерка. Била е на обучение в Университетска болница „Бикока“ Милано, Италия.
Член е на Алианса на българските акушерки, както и на консултативния съвет към Международната конфедерация на акушерките (ICM).
От 7 години води йога за бременни и подготовка за естествено раждане. В момента работи като акушерка по социален проект с малцинствени групи.
 
Йонка Петкова е от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg на 13 и 14 май. На него тя ще говори за грижите за малкото бебе непосредствено след изписването от родилния дом. Входът е безплатен, изисква се само регистрация.
 
Ето какво ни сподели тя по темата предварително...
 
 - С какво може да ни е полезна връзката с акушерката след изписване на новороденото?
 
Акушерската професия е древна колкото света и винаги до всяка жена е имало някоя по-посветена жена, която е помагала за по-лесното преминаване през различните етапи от живота на жената. В обществата, където има държавност, всъщност е спазен този прост принцип и акушерката като медицински специалист присъства активно в живота на жената и семейството от раждането до смъртта. Акушерката е компетентно лице относно здравето и хигиената на живот във всички аспекти – физическо и психическо здраве, сексуално здраве, та дори ритуално здраве, защото човек е племенно същество.
 
Децата ни се дават, за да ни научат, казваше баба ми, т.е. трябва да се доверим на бебето, така както то ни се доверява, за да сме в хармония. На бебето не му е нужно нищо материално, то има нужда единствено от майка си и баща си и любовта им. Когато за първи път ставаш родител всичко ти е за първи път в живота и колкото и книги и статии да има изписани по темата, Вашето тяло и Вашето дете са уникални и неповторими, така че всичко е индивидуално.
 
Живеем във време, където информация можеш да получиш във всеки един момент, но е по-лесно, когато имаш изградена връзка и доверие в компетентен човек. Понякога е нужно някой само да те подкрепи и нещата придобиват съвсем различен облик – разбираш, че се справяш. Всъщност, разбираме дали сме се справили с ролята родител едва, когато около двадесетата годишнина на детето ни, го видим щастливо и самостоятелно.
 
Акушерката е специалист, който може да предостави коректна и точна информация и да подкрепи родителите в избора им, да им помогне по-лесно и естествено да контактуват с детето си, да отговарят на нуждите му.
 
 - По програма Детско здравеопазване се предвиждат посещение на личния лекар на детето у дома. Достатъчна ли ни е тази консултация, за да се справим адекватно и без излишна тревожност в първите дни с бебето у дома?
 
В тези програми Акушерката не присъства като специалист. Детето трябва да има ЕГН, за да бъде записано към педиатър или личен лекар и обикновено това се превръща в платен преглед, който разбира се не е достатъчен. Добре работещите системи имат акушерски пост, който в различна цикличност – ежедневно, през ден, посещава семейството и помага за изграждане на нормален ритъм. В някои страни това е вид домашен асистент, който стои по 8 часа и помага в абсолютно всичко – хранене, хигиена, почивка, домакински потребности.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Естествено, ще се чувствам спокойна, ако знам, че някой компетентен е до мен и ми помага и обучава как да се справям и да се отдам на тази нова роля – майка. Здравето на майката и новороденото са в центъра на грижата и всички останали компоненти само допълват и подпомагат това да се случва. В здравната програма на Министерство на здравеопазването в България са отчетени минусите, че няма превенция, адекватно проследяване на бременност и послеродов период, но до момента нищо не е променено, така че се надявам самите ние, като родители и потребители на тази грижа, заедно с акушерката да изискваме това, което е най-доброто, а именно компетентна подкрепа!
 
Разкрити са различни центрове по европейски програми, където се оказва грижа за майката и бебето на малцинствени и рискови групи, безплатно и там вече акушерката е „европейска акушерка“, която консултира бременната жена, родилката и новороденото.
 
Недостигът на акушерки е факт. Стандартно работеща система трябва да има 5 акушерки на един АГ специалист, у нас е 0,4:1. Ниското заплащане и неработеща система демотивира, а това, че няма акушерски стандарт и съобразени с него нормативни документи ограничава възможностите за развитие на акушерката.
 
В научните среди нещата бързо се променят и е неоправдано, ако компетенциите ти са завършили с обучението.
 
Акушерството е развиваща се наука и по света има изградени консултативни съвети, които извеждат протоколи на база проучвания, диалози с мултидисциплинарни екипи, включващи освен АГ специалисти, неонатолози, акушерки, психолози, както и потребители на услугите, като независимо от личните си убеждения и интереси извеждат в документите най-доброто за здравето на жената и бебето.
 
 - Кои са най-честите тревоги на родителите след изписването от родилния дом?
 
Независимо как е протекло раждането и колко е бил престоят в болницата, моментът, когато си отидеш у дома, там където си спокоен и щастлив понякога плаши родителите, защото остават „сами“ с бебето. Това се случва, когато в болничните заведения обикновено децата са отделно от майките, а те дори не са ги виждали голи, не са сменили мокрите им пелени сами, не са имали първи контакт, не са ги усетили.
 
Чувстваш се неуверен, непрекъснато се чудиш дали това е добро за детето, объркан си, защото информацията е различна, това те вкарва в стрес, който веднага рефлектира върху бебето.
 
Най-често родителите изпитват страхове „дали бебето е гладно“?! Най-добрата храна за бебето е майчината кърма, това е даденост, това е „мисия възможна“. Човек невинаги е гладен и яде в равни порции, същото е и при бебетата, те се хранят в различния часови диапазон различно. Дали бебето се храни достатъчно разбираме по пелените и по наддаването на килограми. 
 
Друг страх е къпането. Има някои особености в хигиената на бебето, които са важни и наистина трябва да се отработят, но от наблюдение знам, че бащите се справят доста добре с къпането – с по големи ръце са, а и обикновено са по-смели, така че ги насърчавам. Родителството е споделен процес и цялото семейство се допълва и подкрепя.
 
Моята преподавателка по неонатология проф. Христова казваше: винаги се вслушвайте в майките, те са сетивни и усещат, когато нещо не е наред с бебето. Всеки се справя по най-добрия начин, на който е способен. Жената винаги има въпроси, но като цяло сме свикнали отговорността за собственото ни здраве и за здравето на детето да искаме да прехвърлим на някой друг. Важно е да има информиран избор и достоверна информация, за да може всеки сам да прецени кое е най-добро. Всеки има нужда от подкрепа и предоставяне на алтернативи, така че компетентната помощ е нещо, което е задължително. Когато се доверяваме на себе си и на авторитета срещу нас лесно преминаваме през всяко препятствие. Практиката показва, че жените имат нужда от компетентна подкрепа.
 
 - Къде родителите могат да получат адекватна подкрепа за това какви трябва да бъдат правилните грижи, издържани от медицинска гледна точка?
 
Сложен въпрос. Сложността му за решаване е свързана с държавната здравна политика. Много са казусите, които трябва да се решат. Съжалявам, но всеки се оправя както намери за добре. Доста акушерки работят като вид домашен асистент за новороденото и майката, неонатолози и педиатри също имат частни практики, но всичко това е обвързано с личен платен избор. 
 
Всяко развито общество и стабилна държавна система имат за  приоритети здравеопазване и образование. Хубаво ще бъде, ако и в България управниците осмислят, че здравето на нашите деца е важно за нацията и ги поставим над партийните интереси. Мисля, че е време да изискаме някой да се ангажира и поеме отговорност за истинска промяна в майчиното и детско здравеопазване.
 
Шестото издание на „Форум бременност и детско здраве“ се провежда с подкрепата на: Cryo Save, Philips Avent, Mutsy, Медицински комплекс „Д-р Щерев“, Дентална клиника „Medical Dent”, Биорегенерация, Dove Baby и Дентална клиника „Петър Дучев“