Понякога може да бъде трудно да се определи дали бебето ни има инфекция в ухото. Ако то има кашлица или течащ нос, а няколко дни по-късно вдигне и температура, това може да бъде признак за ушна инфекция. Детето може да започне да дърпа ухото, а ако вече ходи, е възможно да има нарушение в баланса. 
 
Бебето може да усеща болка, когато суче или преглъща. Сигнал за това е отблъскването на гърдата или биберона по време на хранене. 
 
Инфекциите в ухото не са необичайни при бебета и малки деца, особено през студените месеци. Най-вероятната причина за тях е настинка, вследствие на която средното ухо на детето се подува. Получава се задържане на течности в ухото, като по този начин се създава изключително благоприятна среда за разпространение на бактерии и вируси.
 
Когато се развие инфекция в ухото, гнойта, която се образува, оказва натиск върху тъпанчето, вследствие на което то се се възпалява. Тъй като организмът започва да се бори с инфекцията, детето може да вдигне висока температура. Този вид инфекция е позната като остър отит на средното ухо.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Важно е да знаем, че има някои мерки, които можем да вземем, за да предотвратим развитието на отит:
  • Да държим бебето в седнало положение, докато го храним, вместо да го поставяме легнало по гръб.
  • Кърменето е от особено значение, тъй като майчиното мляко е пълно с антитела, които ще помогнат на организма му да се пребори с инфекцията.
  • В никакъв случай не трябва детето да се излага на цигарен дим.