Маститът е възпаление на тъканта на гърдата, което понякога включва инфекция. Възпалението води до болка в гърдите, подуване, зачервяване, засегнатич участък се чувства по-топъл. Треската и втрисането също са характерни симптоми на заболяването.

 

Маститът най-често засяга жени, които кърмят (лактационен мастит). Но мастит може да се появи при жени, които не кърмят (нелактационен мастит) и дори при мъже.


 

Най-честият тип инфекция на гърдата е лактационният мастит. В този случай зърната стават напукани и болезнени. Това позволява на бактериите от устата на бебето да влязат в каналите и бързо да се размножат в млякото. Понякога се получава и инфекция поради запушен млечен канал. И в двата случая гърдата става твърда, зачервена, гореща и болезнена.

 

Млякото, което се задържа в гърдата, е основната причина за мастит. Други причиниq водещи до заболяването могат да бъдат:

  • Запушен млечен канал. Ако гърдата не се изпразни напълно по време на кърмене, някой от млечните канали може да се запуши. При жени, кърмещи за пръв път и неусвоили добре кърмаческата техника, много често задържат кърма в млечните канали. Това запушване възспира оттичането на млякото, жлезите се подуват и се появява мастит.
  • Най-често причинителят на заболяването е бактериална инфекция от устата и носа на бебчето, попаднала в млечния канал през малки наранявания на кожата около зърното.

Най-общо казано, маститът е заболяване в следствие на инфекция на млечните жлези на гърдите, което се появява около десет дни до един месец след раждането.

 

Лечението зависи от симптомите, възрастта и общо здравословно състояние на пациентката. Много често лечението на лактационния мастит включва прилагането на антибиотични медикаменти.

 

Инфекцията трябва да се повлияе в рамките на десет дни, но възстановяването може да продължи до три седмици. Понякога маститът преминава без специфично медицинско лечение.

 

  • Прилагането на топли компреси или горещият душ на всеки няколко часа, облекчават симптомите на оток и възпаление.
  • Кърменето на всеки два часа или по-често, за да се поддържа оттокът на мляко 
  • през млечните канали. Ако е необходимо дори, пациентките се съветват да изцеждат кърмата между храненията.
  • Приемът на много течности и почивката е от съществено значение за контрола на симптоматиката.
  • Масажирайте зоната с нежни кръгови движения, като започнете от външната страна на засегнатата област и навътре към зърното.
  • Приемът на нестероидни противовъзпалителни лекарства облекчава болката и възпалението.
  • Препоръчително е носенето на поддържащ сутиен, който не притиска гърдата.

 

Нелактационният мастит е възпаление на млечната жлеза, което се развива при жени извън периода на кърмене. Най-често този тип мастит се проявява на фона на хормонални промени в тялото по време на пубертета или менопаузата. Хормоналният дисбаланс допринася за намаляване на естествените защитни сили на организма.

 

Възрастта на засегнатите жени варира в широки граници, от 15- до 60-годишна възраст.

 

Източник:

www.hopkinsmedicine.org