Заедно с всички приготовления преди раждането на бебето, много родители подготвят и отделна стая за новия член на семейството. Но дали наистина бебето има нужда от собствена стая? Може да се каже, че това е спорен въпрос. Много родители ще кажат, че отделната стая е важна, че бебето, дори и малко трябва да си има своето кътче, място за дрехи, играчки и т.н. Други родители биха споделили, че първите месеци, дори години от живота си детето, то има нужда от мама и тати и спането в отделна стая е немислимо.

 

Истината най-вероятно е някъде по средата. Има родители, които оставят бебето още от самото начало да спи в отделна стая. Това не е невъзможно, но е по-неудобно за майката. В първите месеци кърменията са през 2-3 часа. През нощта, докато бебето е малко майката трябва да става и отиде в другата стая, за да смени пелената и да накърми бебето.


 

Много майки кърмят бебетата си в легнало положение. Когато бебето спи в легълце до леглото на майката, кърменето може да става дори в просъница. Много майки предпочитат този вариант, в който бебето спи до тях. Това, разбира се, е личен избор.

 

Ако все пак сте решили да обзавеждате стая за бебето, не купувайте много мебели и не претрупвайте стаята. Това, от което имате нужда, е легло, шкафчета, в които да слагате дрешки, пелени и козметиката на бебето и няколко коша, в които да прибирате играчките. Всичко останало можете да добавите по-късно, когато то порасне и видите от какво има нужда.

 

Изберете подходящо осветление за стаята. То не трябва да бъде нито твърде слабо, нито прекалено силно и дразнещо. Нощната лампа е задължителна. Добре е стените да са боядисани с миеща се боя или да са сложени такива тапети. По този начин стените лесно ще се почистват от творенията на малкия художник, а също така от разлятото бебешко олио или крем и т.н.

 

Избягвайте килимите в бебешката стая. Колкото по-малко излишни тъкани има в стаята, толкова по-малко прах ще има в нея. Можете да сложите специална настилка от меки плоскости върху дървения под. Сядайки върху тях, детето няма да усеща студ, а паданията ще са по-безопасни.