Играта е важна част от развитието и съзряването на детето. Изключително важно е да подбираме играчки, които отговарят на възрастта на детето. Изключително погрешно е да претрупате малкото човече със скъпи играчки, с които то не знае как да играе.

 

През първите два месеца от живота бебето няма нужда от играчки, а само от любовта и грижите на мама и тати. Около втория месец бебето вече започва да се оглежда около себе си, това е моментът, в който можем да окачим въртележка над леглото или да изберем играчка тип активна гимнастика с ярки висящи играчки. На такъв тип игра детето се заглежда по цветните играчки и около четвърти пети месец започва да посяга към тях, за да ги хваща.


 

За това и играчките, които са окачени над бебето трябва да са с подходящ размер и форма, за да може малкият човек лесно да ги хване. Това е и времето, в което можете да залепите цветни картинки по стените. Бебето няма да пропусне да им се зарадва. А на един по-късен етап ще започне да ги дърпа и да развива фината си моторика. До шестия месец на детето избирайте ярки, меки играчки и такива, които издават приятни звуци. Внимавайте те да не бъдат твърде силни, което може да го стресне. Всякакъв тип дрънкалки, гризалки, играчки с огледална повърхност са подходящо за първата половин годинка.

 

За второто полугодие изберете навиващи се механични играчки, парцалени кукли и животинки с реални цветове. Подходящи са и меките книжки за бебета. Между страничките на тези книжки бебето може да пипа различни видове повърхности – гладка, мека, грапава и т.н. Подходящи за възрастта са и колче с нанизващи се рингове, играчки тип гризалка, с които малкото да може да си чеше венците, топка, комплект с влагащи се една в друга играчки. Вие също можете да направите интересни играчки за бебето си.

 

Така например около 7-8 месец бебетата обожават да играят с капачки – отваряне и затваряне. Дайте на детето бутилка или кутийка с капачка и му покажете как става. Разбира се, не оставяйте детето си без надзор с предмет който може да глътне. Бутилка пълна с бобени зърна също е чудесна играчка за 7-8 – месечно бебе. Много важно е да осигурите пространство на детето. Почистете и обезопасете пода и го оставете да играе на воля. Предстои му да се научи да пълзи и да се изправя.