През първия месец от живота си бебето се адаптира към новите условия, в които ще живее. Предстои му да се срещне с много нови неща, да се запознае отново с мама, та нали никога не я виждало, а помни само топлината ѝ и ритъма на сърцето ѝ.

 

Физическо развитие. Средната дължина на новороденото е около 50 – 54 см през първия месец дължината се увеличава с около 3 см. Теглото на едно новородено е средно около 3500 г наддаването през първия месец е около 500 г, но може да стигне и до 1 кг.


 

Двигателна активност през първия месец. Движенията на ръцете и краката на новороденото са хаотични, на тласъци. В положение на покой, мъничето се стреми да заема позата, в която се е намирало в майчината утроба – телцето се свива, крайниците са прибрани към тялото, юмручетата са стиснати, главичката не лежи право, а е наклонена настрани. Често се наблюдават мускулни конвулсии при новородените, за това се препоръчва те да спят повити или в мъничко легълце, което да напомня утробата. Широките пространства ги плашат.

 

Физически тренировки. Физическата активност в първия месец не е голяма. Това, което се изисква от вас като родители е да сменяте положението на бебчето. Поставяйте го легнало на двете страни, сменяйте и страните на леглото. Така малкото ще може да наблюдава света около себе си от различни положения.

 

Ако кърмите близнаци, задължително ги слагайте и на двете гърди, за да предотвратите кривогледство. Към края на първия месец или когато бебчето е достигнало 4 кг можете да започнете да правите лек масаж с техники на поглаждане и леко разтриване. Масажът се прави само, ако бебето е в настроение и му харесва.

 

Закаляващи процедури. Не поддържайте висока температура в помещението, където е бебето. Температура от 21-22 градуса е напълно нормална. Редовно проветрявайте стаята, правете кратки въздушни бани, докато сменяте памперса в продължение на 1-2 минути. Избирайте подходящо облекло. Не навличайте бебето с много дрехи. Разходки на чист въздух в топло време можете да предприемете още в първите дни след изписването.

 

В студените зимни месеци можете да изнесете бебето навън най-рано две седмици след раждането, ако температурата не е под 5 градуса, не вали или няма мъгла. Първоначално разходките трябва да са около 15-20 минути като постепенно увеличавате престоя си навън. Добре е мъничето да излиза на въздух два пъти на ден.