Появата на бял свят на бебето е мечта. Това е най-щастливото събитие в живота на жената. То обаче е свързано с голяма отговорност от нейна страна, както по време на бременността, така също и при раждането на здраво, доносено, нормално развито дете. Това зависи от начина на живот, правилното хранене, от психофизиологичните и социалните особености на бъдещата майка. Здравословният начин на живот изисква избягване и изключване въздействието на всички вредни фактори, като употребата на алкохол, упойващи вещества, медикаменти, тютюнопушене и др. Те биха могли да причинят преждевременно раждане, аборт, малформации на плода, изоставане в растежа, различни заболявания и др.

 

Доносеното новородено дете се ражда в 40-та гестационна седмица на бременността, тегло над 2,500 кг и 49-50 см. То е с клинични и морфологични признаци на зрялост, което показва, че е подготвено за извънутробен живот, извън организма на майката. Именно за подпомагане адаптацията на бебето след първия вик и плач при раждането, то се поставя на корема на майката. Така то се успокоява, почувствало познатата му сила на неговата майка. В следващите дни също е необходимо да се поддържа тази връзка. Израз на това е отглеждането на детето да е по типа „майка- бебе”, т.е. майката и бебето да са заедно, в една стая. Това е предпоставка за неговото правилно физическо и психическо развитие в момента и в по-късната му възраст.


 

1. Физиологични състояния

Тези състояния са характерни за здравото доносено новородено дете и се проявяват в първите дни след раждането:

  • Физиологично спадане на тегло. Веднага след раждане, бебетата спадат на тегло, като максимумът достига до 100 – 200 г след втория, третия ден от раждането. Те спонтанно възстановяват теглото си най-често на 7 – 10 ден след раждането.
  • Токсична еритема – преходен уртикариално подобен обрив на кожата на тялото, на крайниците. Той се появява в първите дни след раждането и изчезва спонтанно след 2-3 дни. Не се налага лечение.
  •  Физиологична жълтеница – при по-голям процент от децата през първите 2-3 дни се появява жълто оцветяване на кожата, на склерите, на лигавиците, което отзвучава след 3-4 дни. В този период те могат да бъдат по-сънливи, да сучат по-вяло, което отминава при отминаване и на жълтеницата.
NEWS_MORE_BOX

2. Хранене на новороденото дете

Предпоставка за доброто здраве на бебето е правилното му и балансирано хранене. Единствено майчиното мляко отговаря изцяло на функционалните възможности на детския организъм. Препоръките на Световната здравна организация са кърменето да започне колкото е възможно по-рано след раждането и да продължи колкото е възможно по-дълго във времето.

 

Етапи на началото на кърмата:

  • Коластра – отделя се веднага след раждането и продължава около 3 дни. Тя е богата на имуноглобулини, поради което е необходима за детския организъм;
  • Преходно мляко – отделя се през 3-ия 5-ия ден след раждането;
  • Зряло мляко – отделя се след 6-ия -7-ия ден и по-късно.

След оперативно раждане, тези етапи се забавят. Това обаче не е причина за отказ от естественото хранене.