Летните горещини създават силен дискомфорт на всички, но бебетата са особено чувствителни на температурните промени. Оптималният температурен интервал за отглеждане на кърмачетата е между 21 и 25 оС през деня. През нощта е добре температурата в помещението да бъде с около 2-3 градуса по-ниска. Този идеалистичен вариант е далеч по-постижим през зимния сезон, когато човек прекарва повече време на закрито и дори да се налага да излезе навън бебето лесно може да бъде облечено и завито така, че да се чувства комфортно.


През лятото в повечето случаи ситуацията е различна. С напредването на деня температурите бързо се повишават до стойности над 30 °C, а в автомобили и помещения непосредсвено под покрива, стойностите достигат над 40 °C. Преходът от помещение с климатик рязко към по-високата температура на околната среда създава силен стрес на бебето и повишено натоварване на дихателна и сърдечно-съдова система. През лятото е висок рискът за бебето от прегряване, дехидратация и изгаряне на слънце. Всичко това налага осигуряването на адекватна грижа и спазването на някои по-особени мерки.


Още в началото на лятото е добре режимът на бебето да бъде адаптиран към излизане сутрин в по-ранните часове и съответно късно следобед. Слънчевата радиация е най-силна през лятото в интервала от 10:00 до 16:00 часа. Съответно тогава и температурата на околната среда става най-висока.По време на разходка избирайте по-сенчести маршрути, избягвайте излагането на директна слънчева светлина и мажете откритите части на тялото с минерален слънцезащитен фактор SPF 50. Използвайте шапка и адекватно облекло – памучни материи и еднослойно обличане.


Осигурете добра хидратация. Всички захраненени кърмачета следва да започнат да приемат и вода още в първите дни на захранването. Винаги носете вода в подходящо шише (със сламка или накрайник) и предлагайте често. Ако бебето е на изключително кърмене до момента и все още не е захранено се залага на по-често хранене. Кърмата има високо водно съдържание и се препоръчва, като единствен източник на вода до момента на захранване.


С честото изпотяване е възможна появата на обриви и кожни раздразнения. Ако до момента не сте къпали бебето толкова често, то сега може да се наложат и ежедневни душове или поне обливане с вода. За масаж на най-малките се използва хидратиращо мляко или лосион, бебешкото олио води до запушване на порите.


За охлаждане на помещенията, може да се използват климатици, стига да не създават течение насочено директно към бебето и да са добре почистени.

 

Преди да сложите бебето в колата при транспорт, опитайте да охладите купето, използвайте сенници. Рязкото преминаване от охладено помещение към външната среда с температурна разлика над 5-7 °C създава излишен стрес на бебето. Ако се налага да излезете, може да изключите климатика за 10-15 минути преди това.