Има прийоми, чрез които бебето може да бъде подпомагано и обръщането по гръб и по корем. Те могат да се включват към комплекса с упражнения обикновено след първия месец и дори около втория. За целта, когато бебето е по гръб единият крак се оставя опънат, а другият се свива и прехвърля в противоположна посока (тази на правия крак). Така ръката от страната на изправения крак остава обикновено под тялото на бебето. За да я извади само се използват също прийоми – дразнене с пръст на долната част на лопатката или зад лакътната става (където се захваща трицепсът).


Важно значение има бебето само да изважда ръката, за да може впоследствие много по-лесно да извършва обръщането по корем и гръб. Препоръките са да се заредите с повече търпение, тъй като в началото се изисква повече време за постигане на резултат, а паралелено с това бебетата бързо стават неспокойни.


Идеята на гимнастиката е раздвижване на ставите и повишаване на радиуса на тяхното движение. Започва се със сгъване и разгъване. При изпълнение в глезенната става се стараем максимално да разпъваме и пръстите на краката. Важно е да се отбележи, че не броят на повторенията е важен, а правилното изпълнение, което изисква движения на максимално сгъване, след което се последват от максимално разгъване.По същия начин се изпълняват и упражненията за колянната става – прави се сгъване и разгъване, но в една равнина. Все още в рамките на първи до трети месец, включително не се препоръчва да се правят кръгови движения в ставите.


От упражненията в тазобедрените стави подходящи са сгъването нагоре и навън. Те имат и отношение към профилактика на запека и дори се препоръчват след всяка смяна на памперсите. Правят се около 8-10 повторения. Освен това могат да се прави още и упражнение, което наподобява карането на колело. Освен стимулиране на тактилната сетивност, тези упражнения имат и отношение към профилактиката на дисплазия на тазобедрената става, за която първи профилактичен преглед при ортопед се препоръчва на 1-2 месеца след раждането.


Упражненията е препоръчително да се правят първо на единия крайник, а след това и на другия. Едновременното им изпълнение не позволява движенията да бъдат в пълен обем и съответно стават недостатъчно ефективни.


За ръцете се препоръчва отново флексия и екстензия на ставите, като пръстите се изпълват максимално, за да се намали изразеността на хватателния рефлекс.


Всички движения трябва да се изпълняват бавно и внимателно, за да се редуцира възможността за травмиране.


След това се преминава към лакътната и раменната става, които отново се движат в една равнина, тъй като до 4 месец все още е рано да се провеждат ротационни движения.


След четвърти месец се включват и упражнения за заемане на позиция в седеж и нейното постепенно усвояване. За да бъде подпомогнат този процес, е подходящо поставянето на бебето още в края на трети месец за кратко време в седнала позиция, като в началото го придържаме под мишниците и постепенно ръцете си ги смъкваме надолу към таза. Идеята е, че бебето се учи да стабилизира горната част на торса без нашата помощ и по този начин се тренира мускулатурата на гърба за усвояване на следващите стъпки в развитието му.


Често задаван въпрос е кога бебето е подходящо да бъде поставяно в количка, чийто кош не е за заемане на легнало положение, а за полуседнало или седнало. Експерти в областта на двигателното развитие препоръчват това да започва след стабилно заемане на седеж от детето, без помощта на друг човек.


След 6. месец започва стимулация чрез упражнения за изправяне – стоеж. Важно е да се отбележи, че тези упражнения са една своеобразно подготовка и се изпълняват за кратко по няколко пъти на ден. След 8 месец се упражнява възможността за изпълняването на крачки.


Източник:
The Baby Book, William Sears