Физическата активност трябва да бъде насърчава още от най-ранна възраст. Докато при новородените след 10-ия ден се препоръчва поставянето по корем, в случай, че са родени на термин, то при бебета над 2-3-месечна възраст влизат различни упражнения за крайниците и коремната преса. Те се изпълняват в началото пасивно, а след това и с помощта на бебето.


Постепенно с придобиване на нови умения се стимулира и обръщането от гръб по корем и обратно, лазене, пълзене и достигане на различни предмети.


Ако все още бебето не пълзи, важно е насърчаването на физическа активност, на която е способно - например посягате и хващате, дори дърпане и бутане на играчки.С постепенно нарастване на времето по корем е добре крайните прицелни стойности да достигат от 20 до 30 минути максимум на ден. Всички активности е строго препоръчително да бъдат преди нахранване, а не непосредствено след.


Малките деца, които отговарят на възрастта от 1 до 3 години трябва да бъдат физически активни всеки ден в продължение на най-малко 180 минути (3 часа). Колкото повече можем да им осигурим, толкова по-добре според специалистите. Игрите на открито имат важно значение и за закаляването на детето.


Активното време може да включва лека дейност като изправяне, придвижване, търкаляне, както и по-високо енергийни като прескачане на препятствия, подскачане на един или два крака, бягане.


Активната игра, като използване на катерушка, каране на колело, игра във вода, игри с преследване и игри с топка, са не само добър, но и забавен начин да накараме малките деца да бъдат активни.


Деца под 5 години не трябва да са неактивни за дълги периоди, освен когато спят. Гледането на телевизия, пътуването с кола, автобуса или влака, дори привързаността към количката за дълги периоди от време не се препоръчват, тъй като оказват отрицателно влияние върху здравето и развитието на детето.


Децата се нуждаят от насърчаване, както и повишаване на тяхната увереност в способностите им. Сравняването не трябва да става на база други деца на сходна възраст, а на база предходни резултати на детето.


Родителите могат да помогнат на детето чрез често даване на пример и увличане на детето в различни активности под формата на игра. Детските площадки за добър начин да се развиват не само различни видове умения, но и за социализиране.


Погрешно е мнението, че са необходими непременно уреди и играчки, за да се извършва различна физическа активност. Така дори при разходка из квартала може родителите да показват умения за балансиране по линията на тротоара – имитация на греда за баланс.


Важно е да се отбележи, че игрите дават и опит на децата кои действия са възможни и по какъв начин да ги осъществят. Развиват се конкретни качества и умения, които в крайна сметка им позволят да реализират пълния си потенциал.


За бебетата, които все още не се извеждат по площадки, поради невъзможността за пълно усвояване на ходенето, е добре да се опитва игра в къщи – със създаване на препятствия (например различни възглавници), които бебето да преодолява. Освен това с одеяла могат да бъдат правени тунели и дори „крепости“, които увличат допълнително в играта.


При всеки опит да бебето и детето за преодоляване на трудности е важно то да среща подкрепа от родителите.


Един от най-добрите начини да насърчим детето си да се занимава със спорт или някаква физическа активност, като цяло, е родителите да бъдат активни.


Библиография:
1.    W. Sears, M. Sears; The Baby Book;
2.    Physical activity guidelines for children (under 5 years), NHS;
3.    https://parentingnow.org/developing-an-interest-in-sports/