По професия и призвание Елена Василева е акушерка. Следва в Медицинския университет в София в класа на проф. Богдан Налбански. Има дългогодишен опит в родилна зала в УСБАЛАГ „Майчин дом“ – София.
Създател е на едно от първите училища за родители „Ма-Ма“. Повече от 15 години работи активно за утвърждаване на предродилната подготовка в България и в подкрепа на кърменето.
Елена Василева за поред път е от лекторите на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 31 март – 1 април. Тогава на място можете да получите от нея полезни работещи съвети как да се поддържа и стимулира кърменето, предвид че майчиното мляко е най-ценната и незаменима храна за бебето.

 

 - Често се случва, още докато са в родилния дом, майките да споделят, че нямат кърма. Какво може (трябва) да прави майката тогава?


 

Усещането за празни гърди в първите дни след раждането е лъжливо. В този срок жлезите произвеждат коластра, а тя като количество е малко и не може да създаде чувството за напълненост. Нека жените бъдат спокойни и да следват инстинктите на бебетата за често кърмене. Когато то се случва в режим, воден от новороденото, стимулацията за процесите, които следват са категорични. Още към третия – четвъртия ден ще се усети промяна, която дава различното усещане за пълни гърди.

 

 - Количеството на коластрата е толкова малко. Не остава ли бебето гладно?

 

Изключително кърменото бебе не е гладно, ако суче всеки път, когато подаде сигнал, че иска да бъде хранено. Да, коластрата е малко, но и стомахчето е колкото черешка. С други думи, стига и е достатъчно. Заблудата за „недохраненост“ идва от естествените етапи на адаптация, през които преминава бебето. Един такъв момент е физиологичното спадане на теглото, поради големи водни загуби, които търпи новороденото. За съжаление, прочита на този спад на теглото в нашите болници е малко клиширан и почти няма бебе, на което да не се предложи добавка. Това е повод майката да остане с грешното впечатление, че коластрата е недостатъна като храна. Важно е обаче да се подчертае, че според документи, публикувани на сайта на СЗО изключително кърмените бебета възвръщат рожденното си тегло към втората седмица. Ето защо жените не бива да бързат с добавките, ако няма строги медицински индикации за това. И нека помнят, че задачата на коластрата не е толкова да храни, колкото да защитава. Това я прави безценна храна в старта на живота.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

 - Кога можем да очакваме едно задоволително отделяне на кърма и какво е приблизителното му количество?

 

Синтезът на по-големи количества кърма стартира към третия-четвъртия ден, когато коластрата преминава в преходно мляко. Моментът е непогрешим, защото гърдите се втвърдяват, стават тежки, топли и пълни. Чувството за напълненост в този момент, обаче се дължи на преходен оток на жлезата. Когато в рамките на 24 до 48 часа отокът спадне, започва да се увеличава количеството на кърмата. Нека майките запазят спокойствие в този перод и да не насилват гърдите си в опити да ги изцедят, за да омекнат. Редовното кърмене от двете гърди и студените компреси са достатъчна препоръка, за да не се стигне до усложнения. Когато отокът спадне и жлезите започнат да разполагат с пълния си капацитет на съхранение, обикновено се стига до производство на около литър кърма за денонощие.

 

- Случва се кърмата да намалява - независимо дали това е през първия, третия или петия месец. На какво по-често се дължи подобно „спиране “ на кърмата и какво можем да сторим, за да „върнем“ старите позиции?

 

Най-честата причина за рязко намаляване до спиране на кърмата е преживяването на някакъв стрес. Хормоните на стреса са причина за потискането на хормона пролактин, който пък инициира лактогенезата на клетъчно ниво. Възстановяването на менструалния цикъл също е причина за временен дисбаланс в производството на кърма.


Най-честият повод за субективното усещане за намаляла кърма са т. нар.  кърмачески кризи – периоди, в които детето расте интензивно и има нужда от повече храна. Желанието му да суче често се разбира от неопитната майка като намалени количестава мляко в сравнение с досега произвежданите такива. А всъщност се случва нещо много логично – честото кърмене е и повод за повече стимулация, а това последното активира процеса на лактогенеза в скорост. Това, с което майката може да помогне за съответствие на синтеза на кърма спрямо нуждите на бебето е на първо място да запази спокойствие  - става въпрос само за няколко дни - и да не отказва кърмене! Нищо, че предното е било само преди около час! Добър вариант е и приемът на лактогони в тези дни. Те ускоряват работата на жлезата и така във всеки един момент, в който детето пожелае да суче, в гърдите има достатъчно мляко, за да го нахрани!
Успех!

 

Можете да посетите Форум бременност и детско здраве напълно безплатно. Подготвили сме два дни интересна и богата програма за бъдещи и настоящи родители, и за бебета и деца. Освен полезни лекции, интересни лектори и специални гости, Ви очакват и награди. Повече за програмата и регистрация за посещение >>