Елена Василева е осмият лектор от предстоящия Форум бременност и детско здраве на 13 и 14 май, който представяме непосредствено преди събитието. Форумът е предназначен за бъдещи и настоящи родители и всяка година разглежда теми и актуални въпроси, свързани с бременността, раждането, новороденото, отглеждането на малкото дете и грижата за здравето, като цяло. 
Елена Василева е акушерка. Завършила e класа на проф. Богдан Налбански в Медицинския университет в София. Има дългогодишна практика в родилна зала в УАГБ "Майчин дом"- София. През 2003 г. създава едно от първите училища за бъдещи майки „МА-МА“. От 12 години работи активно за утвърждаване на предродилната подготовка в България и в подкрепа на кърменето.
Ето какво ни сподели тя предварително за кърменето...
 
 
 - Кои са най-честите трудности, които срещат жените при кърменето след раждането? 
 
Нормално е в началото да се изпитва известно затруднение поради липсата на опит. Бебетата не се раждат научени да се хранят, а само с рефлекси за хранене. На останалото трябва да ги научи мама. Но заедно с това, тя също трябва да свиква с нещо толкова емоционално, каквото е лактацията...
 
Възможно е да има малко притеснение – ние винаги искаме най-доброто за нашите бебета! Ето защо е важно да се намерят хора, които да насърчат неопитната майка, да ѝ помогнат, да я подкрепят.
 
Несигурността сама по себе си не е проблем. Проблемите идват, когато се създадат и поддържат обстоятелства за задълбочаването на тази несигурност. Такива са отложеното първо кърмене, разделянето на майката с бебето, храненето на режим, дохранването като рутинна практика, даването на разнопосочни съвети, налагането на процедури, които нямат смисъл, заради непознаване на механизмите на лактацията, ненужните пробни кърмения и още много други.
 
 - Можем ли и как да ги предотвратим?
 
Ако несигурността у жената е оправдана, заради липса на опит, то останалите пречки за стабилизиране на процеса на кърмене категорично трябва да се отстранят. Какво пречи на едно здраво бебе да приложи инстинктите си веднага след раждането? Не, това не е екзотика или поредната екстравагантна прищявка на група хора. Това е естествена поведенческа реакция на всеки бозайник – да засуче.
 
Все още ме изумява фактът, че изконното право майка и бебе да не се разделят в някои болници струва пари! Тежка грешка е бебето да се разделя от майка си не само заради дисбаланса, на който се обрича кърменето в неговото начало, но и заради стреса, който това малко създание е принудено да преживее в непознатата обстановка. Често плачът на бебето е безутешен, защото това е неговият начин да извика майка си. Раздялата на майката и бебето трябва да се налага само по медицински причини!
NEWS_MORE_BOX
 
 
Подкрепата на кърменето трябва да се случва с категоричната вяра, че кърмата е не просто храна с предимства, а норма. От страна на медицинския персонал майката трябва да разчита на професионализъм и човещина едновременно. Медицинските специалисти трябва да приемат кърменето като кауза и залог за здраве в дългосрочен план.
 
 - Откога да започнем кърменето на бебето?
 
Началото на бременността е бурен период за развитието на млечните жлези. Към края на четвъртия месец те са напълно готови за лактация. Нещо повече – стартира синтез на малки количества коластра. Гърдите репетират биологичната си роля през цялата бременност в съвършена готовност да започнат да хранят този, за когото са предназначени– бебето. Кърменето трябва да стартира с появата на малкия човек на белия свят – категорично и безусловно! Един път завързана, млечната връв не трябва да се контролира с часовник, а да се води от нуждите на бебето. 
 
 

Шестото издание на „Форум бременност и детско здраве“ се провежда с подкрепата на: Cryo Save, Philips Avent, Mutsy, Медицински комплекс „Д-р Щерев“, Дентална клиника „Medical Dent”, Биорегенерация, Dove Baby и Дентална клиника „Петър Дучев“

 

За Форум бременност и детско здраве тази година провеждаме и Класациите "Специалистите, на които имам доверие". В тях ще номинираме водещи специалисти и клиники в страната, които са Ви спечелили с грижи и отношение по време на проследяване на бременността и раждането на детето. Можете да гласувате в 4-те категории: за акушер-гинеколог, акушерка, неонатолог или педиатър и родилно отделение. Вашата номинация можете да подадете ТУК