Според проучване, направено от британски лекари, бебетата, които по-често страдат от екземи или кожни проблеми, са с по-висок риск от развитие на различни хранителни
алергии, когато пораснат.
Според учените над 20% от бебетата, които страдат от екзема, развиват алергия към ядките още през първата година от живота си, като непоносимостта обикновено се диагностицира в по-късна възраст.
Новото проучване категорично оборва тезата, че алергията към ядките се появява чак след третата година, както се смяташе до сега.
Заключенията се базират на резултати от проучване, направено сред 640 бебета на възраст между 4 и 11 месеца, които страдали от екзема.
Учените регистрирали нивата на IgE антитела, които се се синтезират в отговор на определен алерген.
При повечето от децата било установено наличието на антитела, което е показателно за повишена чувствителност или дори алергичност към определена храна.
Получените резултати показали :
- 31% проявявали алергия към краве мляко и млечни продукти
- 23% били чувствителни към фъстъци
- 22% - към сусам
- 22% - към лешници
- 21% - към кашу
- 16% - към бразилски орех
- 14% - към бадеми.
- 16% от децата били чувствителни към повече от четири храни.
Според британските учени, проведеното от тях изследване и резултатите от него ще поставят началото на паралелно проучване, целящо да установи, дали даването на храна, към която бебето е чувствително, ще предотврати развитието на алергии в по-късен етап от живота.
Тази хипотеза се базира на наблюденията, че във Великобритания, децата от еврейската общност, развиват 10 пъти по-често алергия към фъстъците, в сравнение с връстниците им в Израел.
Според учените, причината се крие във факта, че израелските деца започват да консумират ядки в много по- ранна възраст.