Правилното хранене на новороденото е от жизнена важност, а кърмата е приета за най-пълноценната храна, която го предпазва от инфекции и му носи сигурност.

 

Понякога обаче майката не може да кърми своето бебе, въпреки че иска, и в тези случаи донорската кърма може да донесе утеха, разказват от Банката за майчина кърма.


 

За да се популяризира донорството на кърма, на 19 май се отбелязва Световния ден на дарителството на майчина кърма. Той се чества за първи път в Бразилия през 2004 г.

 

Днес има повече от 750 банки за кърма в 66 страни по целия свят, съобщават от Банката за майчина кърма в София.

 

Повече от 800 000 бебета получават донорска кърма всяка година, което предполага, че годишно се даряват над 1 милион литра кърма в подкрепа на кърменето и оптималното хранене на кърмачетата.

 

За тазгодишното събитие, Европейската асоциация на банките за майчина кърма всеки ден ще споделя историята на различно бебе, което е получило донорско мляко.

 

От Асоциацията искат разкриват значението на донорската кърма за семействата, които я получават, и изказват благодарност към донорите на кърма навсякъде по света.

 

Банка за майчина кърма България участва в инициативата със затрогващите истории на шест деца, които са получавали донорска кърма по различни показания. В първата от тях става ясно, че причините майката да не може да кърми понякога са свързани с нейното здравословно състояние и приема на лекарства, които не са съвместими с кърменето.

 

Майката споделя, че донорската кърма е облекчила чувството ѝ за вина, че не може да кърми своето бебе заради лекарствата за множествената склероза, които приема.

 

„Благодаря ви, че ми дадохте шанса да предложа на момиченцето си най-добрия старт в живота. Вие ми дадохте безценната утеха, че тя не е в неравностойно положение заради моето заболяване. Тя имаше повече от една майка през първите си месеци“, отправя тя своята благодарност към дарителите на кърма.

 

В много страни по света дарителската кърма е отредена основно за недоносени бебета и такива, родени с ниско тегло. В България обаче, от банката за кърма могат да получат донорско мляко и доносени бебета, когато по медицински причини майката не може да ги кърми.

 

Банка за майчина кърма в София ще отбележи Световния ден на дарителството на майчина кърма на 19 май от 14,00 часа на адрес: ул. „Сава Михайлов“ 57.