Както много от въпросите относно отглеждането на едно дете и този също няма правилен отговор. Много често това дали ще приготвяте пюретата за бебето вкъщи или ще използвате готови се определя от него и предпочитанията му.

 

Но, ако разполагате с домашни продукти и имате възможност да готвите за вашето съкровище вкъщи, то не се колебайте. Много често в готовите пюрета се срещат добавки като оризово или царевично брашно, дори и захар. Винаги е по-добре да предложите чист зеленчук, плод и месо в сравнение с това той да бъде „разреден“ с добавки. Имайки предвид, че приготвянето на едно пюре отнема не повече от 15 минути, а малкото сладурче яде преясно приготвена храна всеки ден. Само за това си заслужава да го правите.


 

Като недостатък на ежедневното приготвяне на пюрета може да се изтъкне това, че е възможно нещо да се обърка в последния момент на готвенето и да останете без храна или да не успявате готвите всеки ден. В такива случаи винаги можете да държите 2-3 бурканчета готово пюре или пък да приготвяте храна за няколко дни и да я съхранявате в бурканчета.

 

Приготвянето на пюре е изключително лесно и приятно. Зеленчуците като картоф, морков, тиква и т.н. старателно се измиват, обелват и се сваряват в тенджерка, на пара или в мултикукър, след което се пасират до фина консистенция. Можете да приготвите пюре за 2-3 дни. Съберете го горещо в бурканче и го съхранете в хладилник до следващото хранене.

 

Плодовете се приготвят по същия начин. Плодовете като ябълки и круши могат да се пекат на фурна или на уред с горещ въздух. Така те проявяват естествената си сладост и имат по-приятен вкус. Същото се отнася и за тиквата и зелените чушки.

 

Месото може да сварите в количество, което да ви стигне за една седмица. Замразете го във форми за лед и изкарвайте необходимото количество преди хранене. Ако намерите хубаво домашно месо можете да направите и по-голямо количество като го сварите до пълна готовност (месото се отделя от костта), след което го обезкостявате внимателно и с част от бульона го пасирате. Така приготвеното пюре можете да приберете в бурканчета, които се изваряват за 20-30 минути или да го съхраните на единични порции във фризера.

 

Референции: 

https://www.aap.org/

https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680