Стерилизацията представлява процес на елиминация, унищожаване и/или деактивиране на микроорганизми, независимо от техния вид - бактерии, гъбички, вируси, спори и други. Счита се, че стерилизацията на бебешки шишета, залъгалки и други принадлежности е от особено значение, поради недоразвитата имунна система и съответно неспособността ѝ да се справя ефективно с дори безобидни микроорганизми.


Разделение по отношение на нуждата от стерилизация съществува дори между специалистите и различните медицински асоциации. Някои течения насочват към индивидуален подход – проба дали бебето би развило някаква чревна симптоматика без стерилизиране на съдовете. В случай, че всичко е наред – стерилизацията се преустановява, а в случай, че е налице неразположение – препоръката е отново да се направи опит след 2-3 седмици.


При бебета на кърма, които сучат на гърда и не използват шишета, освен в случай, че майката дава допълнително вода, стерилизация се изисква само на залъгалката, която се използва. В тези случаи вместо голям стерилизатор за шишета – може да се използват малки и преносими варианти, удобни дори за навън.Препоръките на българската педиатрична асоциация е стерилизация задължително през целия първи месец, независимо как се храни новороденото. Водата също се преварява, като след първия месец може да се използва и бутилирана вода за бебета.


Стерилизирането се прави след всяко хранене, като постепенно се  преминава към веднъж на ден, като шишетата се измиват щателно с подходящ препарат след всяко хранене.


Според CDC стерилизирането се препоръчва на принадлежностите при новородените и бебета през първите 3 месеца от живота в случай, че те са недоносени или е установено заболяване, свързано с компрометиране на имунната система.


Според Американската педиатрична асоциация стерилизацията дори се приема за напълно излишна. Специалистите препоръчват шишетата да се измиват след всяко хранене с гореща вода и сапун, след което да се оставят да изсъхнат добре.


Независимо кои препоръки ще изберат да следват родителите, основно значение има индивидуалният подход – в случай, че при детето не са налице някакви неразположение – може да се продължи с преустановената стерилизация. Все повече медицински специалисти започват да защитават твърдението, че ранната среща с различни микроорганизми спомага за правилното развитие на имунната система.


Референции:
1. CDC;
2. American Pediatric Association.