Кога е необходимо кърмачето да се дохранва? Отговорът на този въпрос е кратък и ясен: много рядко през първата половин година. Ако всичко е наред с майката и бебето и жената няма някакви противопоказания или хормонални проблеми, свързани с кърменето, няма никаква причина да няма кърма. Изисква се единствено търпение и много постоянство. Повечето бебета могат да изчакат, докато млякото дойте и лактацията стане стабилна.

 

В първите дни след раждането е напълно естествено теглото на бебето малко да спадне. И това не е основание да се правят изводи, че то стои гладно. Дохранване се налага при по-голяма загуба на тегло. Едно бебе, което се е хранило добре в утробата и се ражда след нормално протекла бременност, носи в себе си хранителни запаси. В черния дроб има резерви от захари, от които то черпи, докато кърмата тръгне с пълна сила. Освен това доносените бебета имат доста голямо количество мастна тъкан, складирана под кожата им. Именно за това изглеждат леко пухкави.


 

Не бива да се забравя и че обемът на стомаха при новороденото през първите дни е изключително малък. Още повече, на бебето и храносмилателната му система трябва да се даде време да се адаптира към новия начин на осигуряване на хранителни вещества и към процеса на храносмилане.

 

В повечето родилни отделения се спазват две основни правила. 

 

1. Ако спадът в теглото продължи в рамките на приемлив период от време, кърменето трябва да се остави под наблюдение от вещо лице. Майката трябва да бъде уведомена колко дълго и колко често да кърми, за да започне отделяне на необходимото количество мляко. Ако бебето не успява да засуче добре, трябва да му се помогне отново и отново, защото сукането е най-големият стимул за гърдите. Ако бебето стои много малко на гърда и заспива, трябва да му се даде възможност да суче пак след час, два или в момента, в който поиска.

 

Майката и бебето трябва да са заели правилните позиции, за да се получи ефективно засукване. В противен случай бебето може да не се нахрани достатъчно. Поради неудобната поза, майката може да почувства болка в гърба, кръста, а също и болка по време на самото кърмене, ако бебето не е захванало добре зърното и лоша позиция.

 

Ако всички тези условия са изпълнени, проблемът може да се разреши, като майката и бебето останат още няколко дни в родилното отделение под внимателно наблюдение и често поставяне на гърда.

 

Ако бъдете изписани от болницата и сте несигурни относно кърменето, то винаги можете да се обърнете за помощ към консултант по кърмене. Ако на бебето се даде добавка, без да е необходимо, му се отнема мотивацията да суче, а именно сукането стимулира гърдите да произвеждат кърма.

 

2. Основно правило е, че децата трябва да се дохранват само по лекарско назначение. Това може да касае както малки бебета, които не са пораснали достатъчно в утробата, така и извънредно големи бебета. Всички те са малко повече изложени на опасност от ниска кръвна захар, факт който в най-лошия случай би довел до гърчове и други проблеми. Такива деца невинаги могат да чакат да тръгне кърмата на майката. Те също трябва да се слагат на гърдата, а ако междувременно кърмата тръгне, това е най-добрият вариант. Ако се налага да се даде добавка на бебето, най-доброто е да бъде кърма от банката на болницата.

 

Правило е, ако новороденото е понижило теглото си с 10% от деня на раждането си, да бъде дохранено.

 

Защо нямам кърма?

При повечето жени, които раждат за първи път, кърмата тръгва с пълна сила приблизително на третия ден след раждането. При раждалите повече от един път, кърмата идва малко по-рано. Но лактацията е индивидуален процес и протича различно. При едни жени отнема повече, при други по-малко време. Често поради това, че не е дадено добро начало. За да стимулирате производството на кърма, на първо място слагайте бебето на гърда възможно най-често.

 

След като то приключи доизцеждайте с помпа. Това е допълнителна стимулация за гърдите. Така им "казвате", че има нужда от още мляко. Започнете да приемате много течности и лактогонни чайове. Консумирането на подходящи храни стимулира лактацията. Необходими са ви и спокойствие и достатъчно почивка, за да започне и продължи успешно лактацията.