Какви са признаците, че кърмата на бебето не му достига?

 

Консултирайте се с лекуващия лекар на детето, ако имате някакви притеснения във връзка с храненето му и наддаването му на тегло. Ето някои насоки, че кърмата на бебето не му е достатъчна:


  • След раждането в първите 5 дена детето губи около 10% от рожденното си тегло. След този период то започва да наддава по около 30 грама на ден в първия един месец. Около втората седмица след раждането то трябва да е възстановило рожденното си тегло. Ако това не се случи, може да е признак, че кърмата не му е достатъчна.
  • След кърмене не усещате гърдите си празни и меки.
  • По-малко от 6 мокри пелени за период от 24 часа, след като бебето е навършило 5 дневна възраст.
  • Раздразнителност, неспокойствие, плач или унесеност, летаргия през по-голямата част от деня.

 

Не прибързвайте с дохранването

 

Новороденото все още няма добре изграден режим на хранене. Техниката на кърмене също не се е усъвършенствала напълно. От друга страна производството на кърма от майката все още се нагажда спрямо нуждите и режима на кърмачето. Поради тези причини повечето консултанти по кърмене препоръчват да се отложи дохранването за известно време. Така давате възможност на Вас и на детето да създадете добър режим на хранене и стимулирате производството на кърма.

 

Как успешно да въведем дохранването с адаптирано мляко?

 

Няма точен отговор на този въпрос. В началото обикновено бебето отказва храненето с биберон. Затова могат да са необходими няколко опита, докато то започне да приема адаптираното мляко. Това важи особено, ако майката опита да го дохрани. Причината е, че бебето има добре развито обоняние и може да помирише кърмата, а от друга страна свързва Вашия аромат с кърменето. В този случай то предпочита и очаква да получи от „истинското” мляко и отказва да се храни от бутилка.

 

За да направите процеса на започване на дохранването по-лесен, специалистите препоръчват в първите няколко дни адаптираното мляко да се дава от бащата. Други бебета са достатъчно лакоми или гладни, така че лесно изяждат всичко, което им се даде.

 

Процесът на въвеждане на дохранването с адаптирано мляко може да е по-лесен, ако бебето е свикнало да получава кърмата от бутилка. В този случай то вече е свикнало с този начин на хранене и новата храна се приема по-лесно.

 

При възможност обаче се препоръчва кърменето да се извършва по естествения механизъм, директно от гърдата. Така детето получава кърмата затоплена до подходящата температура, стерилна, т.е. без риск от странично замърсяване с бактерии. Освен това контактът кожа-до-кожа е от особено значение за изграждане на връзката между бебето и майката.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Може ли да се смесва кърмата с адаптираното мляко?

 

Не е препоръчително да правите смес от двете млека. Кърмата е много по-ценен хранителен изтичник. Смесването й с адаптираното мляко може да доведе до загубата й, ако детето не изяде цялото количество от така приготвената храна. Освен това двете млека имат различен състав, хранителни качества и вкус, които се променят при смесването им.

 

Как дохранването с адаптирано мляко се отразява на бебето?

 

Ако дохранването с адаптирано мляко се извършва регулярно и ежедневно, бебето може постепенно да откаже кърменето. Причината е, че храненето с бутилка коства много по-малко усилия за детето, тъй като то по-лесно и по-бързо изтича през биберона.

 

Храненето с изкуствено мляко може да доведе до разреждания на храненията. Причината е, че изкуственото мляко се храносмила по-трудно и бавно в сравнение с кърмата и бебето за по-дълго време остава сито.

 

Изхожданията също се променят. След започване на дохранването те обикновено стават по-твърди, с консистенция на фъстъчено масло. Цветът им става по-тъмен, миризмата по-силна, а честотата на дефекациите се разрежда.

 

Ако бебето започне да повръща, стане неспокойно, появят се колики, повече газове или се появи диария, която може да е примесена със слуз и кръв, след въвеждането на адаптираното мляко, е необходимо да се посъветвате с педиатър. Възможно е да се касае за алергия към белтъка на кравето мляко, която налага промяна в хранителния режим и вида на адаптираното мляко.