Статията няма за цел да се фокуриса върху това как да преспим бебето, а затова какви грижи са необходими, за да осигурим добър нощен сън, така че и ние родителите да успеем да починем.


При изграждането на здравословни навици, още от новородено, се спомага за изграждане на здравословно отношение към съня и впоследствие.


Техники като ще го оставя да се нареве и след това ще заспи от умора не се препоръчват, колкото и понякога да бъдат блазнещи. Тази идея се заражда в началото на ХХ век и се препоръчва от редица книги под една или друга форма.За да стане по-ясна разликата между съня на бебето и възрастния е необходимо да се направи едно разграничение. Докато възрастните сравнително бързо могат да навлязат от будно състояние във фаза на дълбок сън, то бебета първоначално преминават през фаза на бърз, лек сън, а след това „потъват“ в дълбокия.


Обикновено в лекия сън, когато бебето е със затворени очи и отпуснато в ръцете ни, ние тръгваме да го поставяме в леглото, след което често то отваря очи и започва плач.

 

Причината е, че то изобщо не е било заспало. За лекия сън са характерни неравномерното дишане, свити крайници, мимолетни усмивки, дори имитация на сукане. Затова и е необходимостта от допълнително време за полюшкване, носене на ръце или друг ритуал, който сте видяли, че има ефект, за да може бебето да премине в дълбок сън, когато и при оставяне в леглото му – то няма да се събуди.


Някои експерти използват и лаически термини като „ефект на отпуснатите крайници“, който има за цел да покаже в кой момент е подходящо да върнете бебето обратно в леглото – когато стиснатите юмруци се разтворят, а крайниците спрат да оказват всякаква съпротива. Обикновено фазата на лекия сън трае средно в рамките на 20 минути.


Сигналите за разпознаване на фазите на съня е от важно значение, тъй като при по-порастналите бебета навлизането от лек в дълбок сън се осъществява много по-бързо и поради тази причина може много по-рано да ги сложите в леглото им.


Друга важна разлика с възрастните по отношение на съня е, че при бебета преминаването от фазите на дълбок и лек сън се извършва за по-кратки периоди. В периодите на лек сън дори и много леки шумове могат да го събудят, като това събуждане може да е съпроводено и с рев. Обикновено с милване или пеене на песен, пускане на музика е възможно да заспи пак в рамките на под 10 минути.


Повето безсънни нощи при бебетата се дължат на трудното заспиване след пробуждане в рамките на лекия, повърхностен сън. След което следва и трудност за навлизане във фазата на дълбокия сън.


Колкото и несправедливо да изглежда за уморените и недоспали родители, бебетата спят по различен начин от нас възрастните – при тях по-често се преминава от дълбок в лек сън, съответно по-често има периоди на събуждане, а времето за лек сън е два пъти повече от този при възрастни.


Защо лекият сън се оказва в помощ на физическото оцеляване на бебето? Причината е, че ако е налице някакъв дискомфорт – например студ, то ако спи за дълго време в дълбоката фаза на съня – няма да успее да ни сигнализира. Същото важи и за глада – може дълго време да прекара гладно, без да бъде накранено. Други ситуации са с наличие на запушен нос и т. н.


Така се обяснява и тази разлика, тъй като нуждите им през нощта в рамките на първите месеци са най-интензивни, а същевременно способността им да ги изразяват – най-ограничена.


Изследователи в областта на съня също смятат, че лекият сън допринася и за доброто мозъчно развитие. Причината е, че се осигурява активна мозъчна дейност – бебето сънува, а сънищата поднасят множество визуални образи.


Източник:

The Baby Book;William Sears, Martha Sears