Спазването на диети по време на бременността има пагубно влияние върху здравето на бебето, предупреждават специалисти.

 

Учени от Амстердамския университет са установили, че нередовното и недостатъчно хранене на бременните е свързано с повишен риск от мозъчни увреждания при бебетата им.

 

За да потвърдят хипотезата си, учените изследвали група доброволци, които са се родили в Холандия през т.нар. гладна зима на 1944-та година, когато заради Втората Световна война храната недостигала и дори бременните не приемали повече от 600-800 ккал. на ден.
 Първия подобен тест за връзката между хранителните навици на бременната и когнитивните възможности на детето бил проведен през 70-те години на ХХ-ти век, но по чисто технически причини не била установена особена разлика между интелектуалния капацитет на контролната и изследваната група.
 


Четиридесет години по късно, въоръжени с най-съвременните технологии, холандските учени доказали връзката между здравословното хранене на майката и когнитивните способности на детето и.
 


Недоимъчното хранене и  липсата на достатъчно витамини, минерали и микроелементи  в първите месеци от бременността, когато се формират тъканите и органите на ембриона, повишава значително риска от увреждане на мозъчната и нервната тъкан, както и от вродени малформации.
 


Специалистите установили, че при хора, чийто майки в периода на бременността по една или друга причина не са се хранили достатъчно,  дегенерацията на нервната тъкан на главния мозък е значително по-ускорена.
 


Резултатите от проведеното изследване са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.