Омлетът е вкусна храна, която се приготвя лесно и бързо. А тези омлети се приготвят във фурната, не се пържат, вкусни са и са подходящи за бебето след 8-9 месец. Достатъчно условие е да сте въвели яйчния жълтък и достатъчен брой зеленчуци в менюто му. За по-големите деца – след годинка омлетите се правят с цяло яйце и по-голямо разнообразие от зеленчуци, кашкавал, сирене и прясно мляко.

 

Един по-нестандартен вариант за приготвянето на омлет е във форми за мъфини. По този начин имате малки порции за едно или две хранения. Този зеленчуков омлет можете да поднесете за всяко едно то храненията – закуска, обяд или следобедна закуска. Той е подходящ не само за бебето, но и за мама и тати.


 

Необходими продукти

От тези продукти стават около 6 мъфини. В тази рецепта количеството на продуктите е ориентировъчно. В случая можете да проявите творчество и да направите омлета по вкуса на вашия мъник.

 

  • 4 яйца (ако все още не сте въвели белтък, което става около 1 годинка можете да използвате само жълтъците);
  • 50-60 мл прясно или адаптирано мляко според възрастта;
  • Кашкавал (ако е въведен в детското меню) или сирене в количество, което вие прецените;
  • 3-4 розички броколи;
  • Няколко листенца спанак;
  • ½ домат (не много голям);
  • Пресни подправки по вкус, подходящи за малки деца като риган;
  • Пресен лук или лук шалот (по желание).

 

Разбийте яйцата или само жълтъците и прибавете прясното мляко. Ако детето е навършило 18 месеца можете да добавите и щипка сол. В яйцата нарежете на ситно и добавете пресните подправки, които сте избрали. Предварително измитите и нарязани или настъргани зеленчуци разпределете във формите за мъфини. Можете да добавите малко настърган кашкавал и/или сирене.

 

Напълнете формичките не повече от ¾ от обема им. Залейте ги с яйцата. Омлетите са готови за печене. А то става в предварително загрята на 180 °С фурна. Пекат се до готовност. За предпочитане е зеленчуци, които искат по-дълга термична обработка да бъдат сварени предварително. Такива в случая са броколите.

 

Омлетите са подходящи за деца, при които е въведен жълтък и достатъчно разнообразие от зеленчуци, т.е. около 8-и месец.
 

Алергените в случая са яйцата, кашкавал и сирене. Доматите също могат да провокират алергична реакция.