Картофите са традиционна храна за българската трапеза. Не случайно те са една от първите храни, с които захранваме бебето. Подходяща храна са за бебета, тъй като са близки по хранителни качества до кърмата, хипоалергенни са и са идеална основа за всякакви пюрета.

 

Освен това картофите са храна с висока хранителна стойност. Те съдържат мазнини, витамини (витамините от група В, и още А, С, D, E) и голямо разнообразие от минерали (желязо, калий, калций, магнезий, манган, мед, натрий, селен, флуор, фосфор, цинк) и аминокиселини (аланин, аргинин, валин, глицин и т.н.).


 

Картофите са храна, която позволява много експерименти в кухнята. Едно чудесно ястие с картофи, което можем да приготвим за малките палавници са картофени кюфтенца. Освен, че са много вкусни, те спадат и към т.нар. фингър фуудс, т.е. храни, които се ядат с ръце - любимо занимание на повечето мъници. Храненето с ръце развива фината моторика на бебето и помага за усъвършенстване на уменията му за хранене, така че приемете мисията на изцпаната дрешка и му позволете да напредва в разивитето си.

 

Необходими продукти за 10-12 малки кюфтенца:

  • 2-3 средно големи картофа;
  • 1 жълтък (може и цяло яйце, ако бебето вече яде и белтък);
  • Сирене на вкус;
  • Царевично брашно за овалване;
  • Кашкавал на око (по желание);
  • Копър.

 

Начин на приготвяне. Измийте и обелете картофите, сварете ги в леко подсолена вода. След като картофите са готови ги намачкайте, добавете жълтък (или цялото яйце), натрошеното сирене и настъргания кашкавал. По желание също можете да добавите малко количество ситно накълцан магданоз, който придава свежест на кюфтенцата. Сместа трябва да придобие консистенция на кайма.

Оформете малки топчици, оваляйте ги в брашното и подредете в тава върху хартия за печене. Можете да ги сплескате леко с вилица преди да ги сложите във фурната. А тя трябва да е загрята на 180-200 градуса. Кюфтенцата се пекат не повече от 15-20 минути или докато станат златисти. Поднесете тази вкусотия с таратор или катък на малкия гладник.

 

Алергени в това ястие са яйцето и млечните продукти. Рецептата е подходяща за бебета след 10 месеца, при които вече са въведени млечните продукти.