Есента е сезонът на чушките. Какво е септември месец без печени, пълнени или мариновани чушки, ароматът им се носи от всеки дом. Чушките са богати на витамини А, B1, B2, B6, C и E, като количеството на витамин С е в пъти по-голямо спрямо това в магданоза и цитрусовите плодове. Червените и оранжевите чушки са по-богати на витамин С и съдържат 30 пъти повече каротин от зелените. Този така полезен зеленчук е подходящ и за най-малките. Обикновено децата след година и половина започват да се хранят с обща храна, стига тя да е приготвена по подходящ за тях начин. Това ще рече да не се използват методи за готвене като пържене и използване на прекалено много мазнини.

 

Ето едно чудесно есенно предложение, което е подходящо за цялото семейство.


 

Необходими продукти:
7-8 чушки, подходящи за пълнене;
1 ч.ч ориз;
300 гр висококачествена кайма
1 глава лук или шалот;
2 скилидки чесън;
1 голям морков;
Магданоз;
Копър;
Масло.

 

За соса:
2 яйца;
4-5 с.л. кисело мляко;
2 с.л. брашно
масло

 

Начин на приготвяне:
В дълбок тиган разтопете маслото и добавете малко вода, която няма да позволи на продуктите да се пържат, а ще се задушават. Прибавете лука, чесъна, моркова и каймата докато се задушат и добре омекнат. Долейте 1 ч.ч. вода и прибавете измития ориз. Нарежете на ситно пресните подправки и ги добавете към сместа. Когато продуктите са полуготови отстранете тигана от огъня. Тази смес напълнете в чушките и ги подредете в тава. В тавата налейте малко количество зеленчуков бульон, ако разполагате с такъв или вода. Чушките се пекат на предварително загрята фурна на 180 – 200 градуса за около 40 – 50 мин или до готовност.

 

Сосът се приготвя като яйцата, киселото мляко и брашно се разбиват много добре. В тиган заграйте маслото и в него изсипете сместа. Важно е яйцата и млякото да са със стайна температура, за да не се пресекат. Огънят също не трябва да е силен. Така при постоянно разбъркване към сместа се добавя вода или зеленчуков бульон. Като подправки към соса можете да добавите сока от половин лимон и черен пипер. Със соса можете да полеете готовите чушки или да го изсипете върху почти готовите чушки във фурната за няколко минути.