Печивата изискват повече време за приготовление, но пък са толкова вкусни и любими на малки и големи. Те са подходящи за сутрешна или следобедна закуска. През уикенда можете да направите няколко тави пухкави изкушения, които се превръщат в бърза следобедна закуска.

 

В печивата можете да използвате бяло или пълнозърнесто брашно или да ги смесите. За малките деца не е препоръчително да консумират пълнозърнести продукти ежедневно, поради високото съдържание на фибри, които могат да намалят усвояването на другите нутриенти от храната. За това, може би, най-добрият вариант е да смесвате пълнозърнесто с бяло брашно. Пълнозърнестото брашно е богат източник на витамини от група В и ценни биоминерали.


 

Необходими продукти:

  • 500 грама брашно (ако решите да използвате два вида брашно смесете ги в съотношение приблизително 3:1 в полза на бялото брашно, в противен случай няма да станат толкова пухкави);
  • 250 мл топла вода (но не гореща);
  • ½ пакетче суха мая;
  • 1 с. л. захар (за активиране на маята, ако искате да направите тестото сладко можете да сложите малко повече);
  • 1 с. л. сол (или по-малко, в зависимост какво тесто ще замесите);
  • 1 яйце;
  • 50 мл прясно мляко.

 

Начин на приготвяне. В купичка налейте топлата вода, добавете маята, захарта и малко брашно. Разбъркайте сместа, докато всички съставки се разтворят. Оставете настрана за няколко минути, докато маята шупне.

 

Направете кладенче от брашното и добавете шупналата мая и яйцето. Месете, докато се оформи тестото и не е лепкаво. Към сместа можете да добавите от прясното мляко (на око) и малко количество олио. Измесете тестото много добре и го оставете да е по-мекичко. Така омесеното тесто оставете да втаса добре в топла стая, покрито с опаковъчно фолио за 30-40 мин до 1 час или докато удвои обема си. Втасалото тесто можете да разточите на едно голямо листо или да нарежете на малки парченца, които да разтегляте с ръце. Докато разтегляте тестото, то често се оказва жилаво и се връща в първоначални размери. В такъв случай, оставете го да почине за 1 минута и пак продължете с разтеглянето. Плънката е по желание – сирене, кайма, запечени ябълки, домашно сладко и т.н.