Много често малките човечета както сутрин, така и след следобедния сън се събуждат огладнели и започват да недоволстват, ако мама се забави с храната. Когато имаме време да приготвим храната, няма никакви проблеми, но има и дни, когато не успяваме да смогнем с всички домашни задължения и тогава се нуждаем от идеи за бързи закуски. Те трябва да са едновременно вкусни и атрактивни, за да ги яде малкото, но и полезни, за да си набави то необходимите нутриенти и енергия.

 

Ето няколко идеи как да направите бърза и вкусна закуска за детето си.


 

Филийки с яйце на фурна. Това е една доста засищаща сутрешна или следобедна закуска. Можете да я предложите, ако детето не е хапнало добре на обяд и следобед вече е гладно.
 

Необходими продукти (достатъчни за две стандартни филийки, мама също може да си хапне):

  • 1 яйце;
  • 50-70 мл прясно мляко (използването на кисело мляко също е приемливо).

 

Разбийте яйцето заедно с прясното мляко и потопете филийките в сместа. Оставете филийката хубаво да попие от сместа, за да не остане суха отвътре. Изпечете ги в леко намазнена тавичка на средно загрята фурна без вентилатор. Възможно е вентилаторът да изсуши филийките и да ги направи твърди отвън и сухи отвътре. Това предложение за закуска е подходящо за деца след година и два-три месеца. Тогава би следвало цялото яйце и прясното мляко в печива да са въведени. Гарнирайте филийките с кисело мляко, сиренце, домат или това, което вашето дете предпочита.

 

Филийка с авокадо, яйце и извара. Изключително бърза и много питателна закуска. 
Необходими продукти:

  • ½ авокадо (средно голямо);
  • 1 сварено яйце;
  • Извара в количество, което прецените.

 

Тази закуска не изисква много време за приготвяне. Всичко, което трябва да направите, е да намачкате авокадото и свареното яйце и да ги смесите с изварата. Това е храна, богата на много витамини и минерали, на мазнини и на протеини. Този яйчен пастет можете да предложите на детето с филийка хляб, ако то иска или само него. Той е достатъчно питателен и засищащ. Тази закуска е подходяща и за деца под 1 година. В този случай можете да премахнете белтъка на яйцето. Авокадо и извара се въвеждат около 8-9 месец.