Грахът е растение от семейство бобови. Той е храна с висока хранителна плътност, източник на много витамини и минерали. Сред тях са витамин С, К, манган, фибри, фолати, витамини В1, В2, В6 А, фосфор, протеини, мед, желязо, цинк и калий. Той е подходящ и за бебешкото меню като неговото въвеждане може да стане след 7-и месец.

 

Грахът, който предлагаме на бебето може да е както пресен, така и замразен или консервиран. Недостатъците на консервирания грах, който се предлага в магазините е, че съдържа голямо количество сол. За това е необходимо да промиете много добре зърната от консервата преди да ги готвите за бебето. За предпочитане е да си замразите пресен грах като предварително го бланширате за 2-3 минути във вряща вода, след това се шокира в ледена вода и се прибира в торбички във фризер. Друг приемлив вариант е да консервирате грах в буркани вкъщи. 


 

Необходими продукти за ястието

  • 1 шепа грах;
  • 1 малък морков;
  • ½ глава стар лук или 1-2 стръкчета пресен;
  • 3-4 с. л. доматен сок или 1 пресен домат (обелен и настърган);
  • 40-50 г пилешко месо;
  • ½ с. л. брашно;
  • 1 щипка червен пипер;
  • магданоз, черен пипер (пожелание);
  • малко количество масло

 

Начин на приготвяне: В тенджерка сложете да се разтопи маслото, към него добавете ситно накълцаните лук, морков, пилешкото месо, а след 2-3 минути и доматите. Сипете малко количество вода, която няма да позволи на продуктите да се пържат, а да се задушават. Продуктите трябва да се задушат до полуготовност, ако е необходимо можем да доливаме вода. След като са полуготови добавяме граха и подправките, доливаме вода. В отделна купичка се смесват брашното и червеният пипер и се разбиват с вода до получаване на рядка кашичка. Така получената смес се изсипва при останалите продукти. Оставете ястието да къкри на бавен огън, докато грахът се свари.

 

Тази яхния е подходяща за бебета след 1 годинка. Алергените в това ястие са: доматите, месото и глутенът в брашното.