Какво си представяте,  когато чуете думата гювеч? Най-вероятно го свързвате с много зеленчуци. Есента е сезон, в който можем да се възползваме от много пресни зеленчуци. А каква по-добра храна за най-малките от пресни зеленчуци приготвени у дома. Те са богати на витамини, минерали, фибри и основни нутриенти и трябва да присъстват редовно в детското меню.

 

Това ястие е подходящо за деца след година и половина. В тази възраст те хапват почти всякаква храна и спокойно можете да приготвите едно ястие, което е подходящо за цялото семейство.


 

Необходими продукти:

  • 500 грама висококачествена кайма (доверявайте се само на изпитани марки и магазини, особено през горещите летни месеци);
  • 1 яйце;
  • Подправки – сол, черен пипер, магданоз, чубрица;
  • Една филийка хляб, накисната във вода;
  • 2 малки или една по-голяма глава лук;
  • 2 зелени и 2 червени чушки;
  • 4 моркова;
  • 1 тиквичка;
  • 1 малък патладжан;
  • Грах (може да използвате консерва или буркан или предварително да си сварите пресен);
  • 4 по-големи картофа;
  • 2 домата или доматен сок;
  • Мазнина.

 

Преди да се заемете с готвенето обелете и нарежете на дебели шайби патладжана. Накиснете го във вода или леко посолете шайбичките, за да изкарате горчивината. След 30 – 40 мин. отцедете и измийте добре.

 

Започнете с омесването на каймата. Към месото добавете накиснатия и добре отцеден хляб, яйцето, малко ситно накълцан магданоз и черен пипер. Омесете добре и я оставете в хладилник за известно време да се охлади.

 

През това време си подгответе зеленчуците. Обелете и настържете доматите, всички останали зеленчуци накълцайте на не много големи кубчета в тавичка. Разбъркайте добре всички зеленчуци и добавете от подправките, сложете малко мазнина и малко вода. Тавичката поставете загрята на 180 градуса фурна, завита с фолио. Зеленчуците се пекат за около 40 – 50 мин.


Кюфтенцата се оформят и могат да се запекат на грил тиган или в тавичка във фурната. Преди да са станали напълно готови ги преместете при зеленчуците. Оставете да се запекат за още няколко минути.