Палачинките са едно от най-вкусните лакомства за малки и големи. Защо да не ги приготвим и за бебето? Тези палачинки са подходящи за бебета около 10 месеца, когато имат няколко зъбчета и са захранени с жълтък и глутен.

 

Бананови палачинки. Необходими продукти:
1 мек банан;
1 жълтък (ако детето е захранено и с яйчния белтък можете спокойно да сложите цялото яйце);
1-2 лъжици пшенично брашно или фино смлени овесени трици.


 

Начин на приготвяне. Намачкайте банана добре с вилица, докато добие консистенция на фина каша. Към така намачкания банан добавете жълтъка (или цялото яйце). Разбъркайте добре и към тази смес добавете пресятото брашно или овесените ядки. Крайната консистенция на получената смес трябва да бъде като на не много гъста каша. Палачинките изпечете на средно загрят тиган с малко количество масло. Бъдете внимателни, когато печете палачинките. Ако огънят е твърде силен бананът загаря много бързо и оставя неприятен горчив вкус. Всяка палачинка се пече по 1-2 минутки от всяка страна.

 

А кой е най-добрият другар на палачинките? Разбира се че това е течният шоколад. Има го и във вариант за бебета, с който можете да поднесете сладките палачинки за следобедна закуска.

 

Бебешки течен шоколад. Необходими продукти:
1 малък, мек банан;
½ авокадо;
2-3 ч.л. брашно от рожков.

 

Начин на приготвяне. Тези продукти се поставят в блендер или с пасатор се пасират до фина паста. Сместа придобива консистенция на истински течен шоколад, а бананът придава приятна сладост.

 

Какво представлява брашното от рожков? За него се твърди, че е здравословната алтернатива на какаото. Рожковът е дърво, което се среща в средиземноморските страни. Чрез смилане на шушулките на растението се получава брашното от рожков. В миналото то е било използвано като подсладител, далеч преди да бъдат опознати и култивирани растения като захарната тръстика. Сладостта на рожкова се дължи на съдържанието на захароза, фруктоза и глюкоза, които се намират в меката пулпа във вътрешността на шушулката. Можете да използвате брашното от рожков във всякакви печива като алтернатива на какаото.