На 9-месечна възраст обикновено детето вече е захранено с повечето от основните храни, седи уверено, пълзи, изправя се, а дори някои се опитват да ходят. Междувременно не бива да забравяме, че всяко детете е уникално и за някои е необходимо малко повече време за да усвои ново умение или възприеме конкретна храна. (Към първа част на материала)

4. Насоки за правилно хранене и захранване

До този момент в менюто следва да присъстват:


  • Разнообразни зеленчуци (картоф, морков, тиква, тиквичка, сладък картоф, зелена и червена чушка, спанак, карфиол, броколи);
  • Плодове - ябълка, круша, банан, слива, касис, боровинки, диня, пъпеш, череши;
  • Месо - заешко, пуешко, пилешко; редува се през ден, с твърдо сварен жълтък;
  • Попара - с нея се въвеждат млечни продукти масло и сирене;
  • Безглутенови каши - ориз, царевица, елда, просо(не е задължително да са въведени всички);
  • Приема по ½ жълтък дневно, до навършване на 1 година;
  • Риба, поне веднъж седмично;

През следващия месец, предстои въвеждането на:

 

  • Глутен - представлява белтък с висока енергийна стойност, който се съдържа в някои зърнени култури. Определя редица от основните качества на тестените продукти - дава възможност на тестото да задържи формата си и му придава еластичност. От друга страна глутенът е труден за храносмилане. Въвеждането му е от изключително значение, тъй като зърнените култури представляват значителна част от диетата на човека. Те съдържат големи количества върглехидрати, влакнини, редица микроелементи и витамини. Въглехидратите следва да представляват около 45-60% от дневния калориен прием на детето. Глутенът от друга страна се свързва с развитието на захарен диабет и глутенова ентеропатия(цьолиакия)

Препоръките на ESPGAN (European Society for Pediatric, Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) относно сроковете за въвеждане на глутен са това да се случва, не по-рано от 4-месечна възраст. Данните от множество клинични проучвани показват, че рискът за развитие на глутенова непоносимост е най-нисък, когато се въвежда между 6ти и 7ми месец, при продължаващо естествено хранене. Основните глутенсъдържащи култури са: овес, ръж, ечемик, пшеница/спелта.

Въвеждането следва, след като е въведена поне една безглутенова каша. Глутен се предлага непрекъснато в продължение на месец, като количествата се увеличават постепено.

  • Бобови - зелен фасул/фасул,леща, грах; Предлагането на бобови е след добра термична обработка и в умерени количества.
  • През 9-ти месец можете да въведете още: лук, агнешко месо и кайсия.

Предложената схема е при започнато захранване в началото на 5-ти месец.

 

Ежедневието с 9-месечно бебе

До момента са настъпили редица промени в ежедневието на всички, ръководени от израстването на бебето, промяната в режима на хранене, игра и сън.


Сънят на бебето


Около 80% от децата на тази възраст спят без да се будят от 8 до 12 часа. Част от децата е възможно да преминават към режим с 2 по-дълги дрямки през деня(една преди обяд и една следобяд). Ако Вашето дете не е готово, то е напълно нормално да се задържат 3 дневни дрямки дори до 13 месечна възраст.


Хранене


Освен основните хранения, които на този етап са 5 на ден, възможно е понякога да се появят непредвидени малки закуски. Когато излизате навън бъдете подготвени с малка здравословна закуска-кутия с плод или домашен снак. Винаги носете вода със себе си и предлагайте. С активното движение и новите храни, нараства нуждата от допълнителен воден прием.


Памет и езикови умения


Детето вече помни на кое място стоят играчките му удома, имитира звуци и действия. За момента има краткотрайна памет, но за развитието на дълготрайната ще е необходимо повече време(около 2-3 години), това се случва успоредно с изграждането на истинска реч. Разбира определени думи и повтаря срички. Бърборенето става все по-разбираемо и смислено. Когато започне да бърбори може да му отговаряте, така сякаш водите диалог. За момента все още се ориентира по-скоро по вашият тон, но все още не разбира думите.


Развитие на личността


Детето става все по-социално, усмихва се когато общува, изпитва срам-крие лицето си когато някой се опитва да ангажира вниманието му. Преценя ситуацията при среща с непознати хора и е нужно известно време преди да ги възприеме. Изразява собствено мнение, като понякога недоволства при опити да го поставите в количката, столчето за кола и др.


Междувременно, страхът от изоставяне нараства, някои деца са много неспокойни дори при краткотрайна раздяла с майката.