След като вече сте се запознали с основните принципи на захранването, следва да преминете и към практичната част. Тук се появяват редица въпроси, свързани с избора на първата храна, последователност и особености при въвеждане на специфични групи.


За около половин година, трябва да захраните детето с основни хранителни групи - зеленчуци, плодове, месо, млечни продукти, зърнени култури.


Докато в миналото децата са захранвани далеч „по-непретенциозно“, то неспазването на някои основни правила в наши дни е необосновано и неприемливо. Към настоящия момент е натрупан опит от множество проучвания и наблюдения, за влиянието на захранващите храни върху растящия организъм. Доказани са вредите и ползите от твърде ранното или късно въвеждане на определени храни. Препоръките относно захранването на децата, се издават от големи групи специалисти. Изготвят се след задълбочен анализ на клинични проучвания. В световен мащаб се разчита на Европейската педиатрична асоциация по детска гастроентерология, хепатология и хранене (The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition ESPGHAN), Европейския орган по безопасност на храните(EFSA) и Зветовната здравна организация (WHO).


Каква храна да предложим първо?

Първата храна, с която ще се срещне детето от изключително значение. Тя трябва да отговаря на някои основни изисквания - да бъде с нисък алергенен потенициал, достатъчно лесна за храносмилане, хранителна и гладко пасирана. Вариантите са три:

  • Млечно-зеленчуковото пюре е много добър избор за първа храна. Подходящи зеленчуци с които да стартирате са морков, картоф или тиква. Картофът е основен зеленчук, за нашата кухня, има висока хранителна стойност, лесен е за обработка и се открива целогодишно. Тиквата и морковът имат по-сладникав вкус и се смята, че децата ги предпочитат и възприемат по-добре, но напрактика няма доказателства.
  • Плодово-млечно пюре - първоначално се въвеждат термично обработени плодове(запечени, сварени или на пара). Можете да предложите ябълка, круша. След това се въвеждат, пюре от сини сливи, суров банан, дюли, белени праскови и кайсии. Мъхестите плодове се белят и измиват много старателно, трябва да сте сигурни, че няма да попадне мъх, в храната за бебето.
  • Оризова каша - подходяща за първа храна, поради високата енергийна плътност. Тя е лесна за храносмилане и има добра поносимост.

Как да захраним детето с месо?

Месото се въвежда след навършване на 6м. възраст. То е изключително важно като пълноценен източник на лесноусвоеямо желязо. Препоръчва се това да стане между 6 и 7 месеца, поради опасността от развитието на тежка желязодефицитна анемия. Първоначално се предлагат бели меса-пуйка, пиле, заек. То трябва да бъде добре сварено и гладко пасирано. Ако приготвяте удома месото, е важно да сте сигурни в произхода му, след което да го изварите добре(трябва свободно да се отделя от костта).


Захранва се с постепенно нарастващи количества:

  • 1 ден - 5 г;
  • 2 ден - 10 г;
  • 3ден - 15 г;
  • 4 и 5ден - 20 г.

 

След като детето е захранено със съответния вид месо, се предлага през ден и се редува с жълтък. Количествата, които се предлагат са 12 грама до около 9 м, след което по 18-20 грама до края на първата година.

Захранване с жълтък и яйце

Цяло яйце се предлага след навършване на 1 г.


Яйчен жълтък се въвежда на 6 месечна възраст. Вари се около 14 минути и се добавя към зеленчуковото пюре.
Първоначално се захранва за 4-5 дни, с постепенно нарастващи количества до достигане на 1/4, предлага се през ден до достигане на 9-10 месеца. След това количеството се увеличава до ½ през ден до навършване на 1 година.

 

Библиография: