Захранване със зеленчуци и плодове

 

Зеленчуците и плодовете са основна храна за нашата кухня. Те са първи избор за захранване и присъстват в менюто на кърмачето от самото начало на захранването. (към първа част на Практичен подход при захранване на бебето)Предлагат се само добре измити, а в зависимост от конкретния вид и след добра термична обработка. Захранването се започва с монозеленчукови и плодови пюрета, с постепенно нарастващи количества, до заместване на едно цяло хранене.


Първото зеленчуково пюре се предлага на обяд. Приготвя се гладко пасирано, като се разрежда с кърма или адаптирано мляко. Въвежда се за около 7-10 дни, като се започва от 3 ч.л. и количеството всеки ден се увеличава с 15 г, до достигане на пълна порция от 140-150 г.

 

Вторият зеленчук се въвежда на фона на първия, а след въвеждане на 3-тия зеленчук, можете да предложите чисто пюре (без да се разрежда с кърма или мляко).

 

След третия въведен зеленчук, можете да започнете да комбинирате, като добавяте от новите храни. Постепенно се увеличават количествата от новия продукт по схемата:


1ден - 15 г, 2 ден - 30-40 г, 3ден - 60 г, 4 ден - 100 г, 5 ден - 150 г;

 

 • През шести месец се въвеждат: картоф, морков, тиква, тиквичка, пащърнак, сладък картоф, ябълка, банан, круша, дюла, слива, авокадо;
 • Седми месец:червена, зелена чушка, зелени подправки, спанак, боровинки, сушени плодове, белени праскови, грозде,
 • Осми месец: броколи, карфиол,брюкселско зеле, диня, пъпеш, череши;
 • След десети месец: краставици, домати, целина;
 • След една година: патладжан, гъби, цитрусови плодове, ягоди, малини, капини, касис, 

Кога и как се предлагат млечни продукти?

Маслото или неговия “пречистен вариант“- ГХИ, се прибавя след 6 месеца към зеленчуковото пюре. Започва се от няколко капки, като за 5 дни се достигат 5 г (1ч.л.).


Сирене и извара при здрави деца, без алергии се предлагат от 7-ми месец. Можете да направите попара или да обогатявате вкуса на зеленчуковото пюре. Предлагат се около 10-30 грама.


Киселото мляко се въвежда като компонент на ястия от 8-ми месец, а за директна консумация от 12 месец.


Прясно мляко се предлага след 1-годишна възраст.

Захранване със зърнени култури

Зърнените култури са основна храна за нашите географски ширини. Правилното въвеждане, намалява риска от отключване на алергии и възникването на непоносимост.


Захранването със зърнени култури, започва под формата на каши. Първата каша се предлага като следобедна закуска, въвежда се като нова храна за около 5-7 дни. Всяка следваща каша се въвежда за по-кратки срокове - около 3 дни. Захранва се първо с безглутенова каша (ориз, царевица, елда, просо), след като въведете безглутенова каша, можете да предложите такава с глутен (овес, ечемик, пшеница, спелта, ръж). Глутенът се въвежда продължително време-около месец.

 

След като, започнете с първата глутенова каша, продължете с глутен около 4 седмици, през това време можете да въвеждате месо, нови зеленчуци, плодове или различни глутенсъдържащи култури.


Препоръчително е кашите, които предлагате да са обогатени с желязо, предвид изчерпването на запасите към 6-месечна възраст. Такива са основно млечните каши. Ако детето има алергия към белтъка на кравето мляко или някаква хранителна непоносимост, внимателно избирайте кашите, които предлагате и преглеждайте съдържанието.

Консистенция и количество на храната

До края на 7-мия месец се предлагат гладко пюрирани храни. През 8 и 9 месец, се преминава към настъргани и намачкани храни. От 10 месец се приготвят нарязани на ситно. Промяната в консистенцията трябва да отговаря на възможностите на детето да раздроби механично храната. Ако на 8 месечна възраст тепърва се появява първото зъбче, можете да изчакате преди да предложите намачкана храна.


Количествата, които детето трябва да изяжда се изчисляват ориентировъчно по формулата 1 + възрастта, на която е в навършени месеци + 0. Например дете на 8 месеца трябва да изяжда 180 грама.


Не забравяйте да предлагате вода! Между храненията кърмачето трябва да приема преварена и неподсладена вода, като постепенно се приучава да пие с чашка. Общото количество, което трябва да приема дневно са около 800-1000 мл, това включва мляко, вода, супа, сокове и т.н.

До навършване на 1 година не се въвеждат:

 • Цитрусови плодове;
 • Ягоди, малини, къпини;
 • Патладжан, зеле;
 • Пчелен мед;
 • Прясно краве мляко;
 • Яйчен белтък (цяло яйце);
 • Смлени ядки;

 

Опитвайте храната, всеки път преди да я предложите. Много е вероятно с формирането на вкусовете, детето да откаже някоя храна, но не бързайте да се обезкуражавате. Изчакайте няколко седмици, комбинирайте я по различен начин и опитайте отново.

 

Библиография:

The Influence of Gluten: Weaning Recommendations for Healthy Children and Children at Risk for Celiac Disease, Stefano Guandalin ihttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17664902/

Medical Position Paper Complementary Feeding: A Commentary by the The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (ESPGHAN)Committee on Nutrition https://www.espghan.org/knowledge-center/publications/Nutrition/2017_Complementary_Feeding

Appropriate age range for introduction of complementary feeding into an infant’s diet EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens (NDA)https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/efs2_5780_Rev2.pdf