Вече са изминали три четвърти от първата годинка на бебето. През нея то претърпява най-бурния си растеж. В сравнение с раждането, детето вече е подвижно, може да издава някои звуци, да изразява емоции, проявява любопитство и опознава заобикалящия го свят.

 

Двигателни умения


 

На девет месеца бебето вече е ексерт в пълзенето. То толкова е усъвършенствало това умение, че вече може да го прави, докато в едната ръка държи играчка например. Някои деца успяват дори да пълзят с малка помощ нагоре и надолу по стълбите. Освен това децата вече лесно и бързо сменят своята позиция.

 

Някои от тях могат да се изправят, придържайки се към мебелите и така „да обхождат стаята”. В този период все още не е необходимо да купувате на детето обувки. Най-добре е то да ходи босо в къщи. По този начин се укрепват мускулите и сухожилията на краката, а детето усеща по-добре твърдата повърност под тях. Когато навън стане студено, може да обуете на детето специални неплъзгащи се чорапи.

 

Развитие на нервната система

 

Първата година от живота на детето е ключова за развитие на централната нервна система. Това е периодът, в който се изграждат милиони връзки между отделните нервни клетки – поставят се основите на когнитивните умения на детето.

 

Може да подпомогнете този процес, като осигурите на детето стимулираща обучителна среда в къщи – с подходящи игри, които да подпомогнат развитието на нервната система. Това не означава да инвестирате пари и време в гледането на образователни програми по телевизията. Нито едно предаване не може да замести личностните взаимоотношения и директния контакт с детето. Затова много по-полезно е пеенето, четенето, говоренето – те не само подпомагат развитието на мозъчната дейност, но и създават емоцинална връзка между детето и родителите.

 

Не се очаква детето да може да говори и разбира на 9 месечна възраст, за да кажем, че е умно. То просто трябва да открива и да учи нови неща всеки ден.

 

Комуникация

 

Детето на тази възраст може да изговаря различни звуци, като понякога то непрекъснато „бърбори”. Понякога това може да звучи като цели изречения. Въпреки че все още не може да разберете какво казва бебето, може да чуете отделни думи като мама, тати, баба и т.н.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Детето не само „говори” повече, но и започва да разбира . Например, ако го попитате „Къде е топката?”, то може да я посочи или да я отиде и да я вземе. В моментите, в които не говори, то се е превърнало в добър слушател и вече разпознава добре езика на тялото.

 

Може да забележите, че детето носи любимата Ви играчка, за да види как му се усмихвате. То обича да разсмива околните, като прави смешни физиономии или издава смешни звуци.

 

Детето може да реагира обаче много негативно в някои ситуации. Страхът от раздяла с майката е особено силно изразен в тази възраст. Например, когато напуснете стаята или когато е в контакт с нови, непознати за него хора. Така например то може да заплаче, когато баба дойде на гости, когато загасите лампата вечер преди лягане или когато вземете някоя играчка от него. Това се случва, защото паметта на детето се подобрява и то започва да прави причинно-следствени връзки. Добрата новина е, че плачът обикновено не продължава дълго време и детето лесно може да се успокои, като отвлечете вниманието му с друго нещо.

 

Ето някои съвета за детето на 9 месеца:

  • 9-месечното много обича движението. Затова е необходимо да му осигурите достатъчно добри условия за пълзене, изправяне, търкаляне.
  • На тази възраст вече не е рано да поставите някои граници. Детето трябва да разбере значението на думата „не”. Използвайте я, когато то се кани да направи нещо, което не трябва.
  • Дръжте детето за двете ръце и се разхождайте из стаята – така то ще тренира и ще подпомогнете укрепване на двигателната му мускулатура.