Двигателни умения

 

На 11 месеца детето свободно се придвижва, като се придържа към ръба на мебелите или като Ви държи за ръка. То може дори да се опита да се пусне и да направи самостоятелно първите си, все още нестабилни крачки.


 

Някои деца откриват катеренето, като нов начин за опознаване на света. Те започват да се качват върху всички възможни предмети. По тази причина е необходимо да обезопасите добре дома – не оставяйте столовете около масата, обезопасете плотовете.

 

Децата с голямо удоволствие отварят всички възможни чекмиджета и шкафове. Поради тази причина трябва да заключвате всички препарати, козметика, лекарства.

 

С усъвършенстване координацията око-ръка, детето започва умело да подрежда играчките, като експериментира, нареждайки ги по големина, цвят, поставя ги една върху друга. Подходящи играчки в тази възраст са кубчетата и конструкторите с големи части, които детето не може да погълне.

 

Хранене

 

Детето на 11 месеца е усвоило умението за хранене с пръсти. Вече е време да опита нещо ново, а именно – хранене с лъжица. Менюто на детето вече трябва да е достатъчно разнообразно и богато, за да му осигури необходимата енергия. Важно е да има три основни хранения и две междинни закуски.

 

Добър вариант за разнообразяване на менюто е записването на детето на детска кухня. Така ще сте сигурни, че храната е достатъчно балансирана, добре сготвена и проверена. Нормално е то все още да заспива с биберон с мляко, въпреки че някои деца вече са изоставили този навик.

 

Вкусовите възприятия на детето се развиват с всеки изминал ден. Поради тази причина е необходимо да включвате в хранителното меню разнообразни ястия. Някои деца обаче са много капризни по отношение на храната и често могат да не одобрят новите предложения. Това не трябва да Ви отказва, тъй като в някои случаи детето трябва да опита дадена храна 8-12 пъти преди да я „одобри”.

 

От друга страна обаче, не трябва да карате на всяка цена детето да изяде дадено ястие, то трябва само да вземе решението. Проучванията показват, че деца, които са били принуждавани да изяждат всичко от чинията си, по-късно страдат от затлъстяване.

 

Комуникация

 

11-месечните започват постепенно да разбират, че те са самостоятелна единица. Те имат изграден усет за това какво харесват и какво не харесват и са се научили как да изразяват емоцията си, така че да получат това, което искат. Например опитът за вземане на любимата му играчка от ръцете, е съпроводен с пронизителен плач.

 

Ако детето вече се е научило да казва думата „не” и да разбира смисълът й, то най-вероятно ще я чувате все по-често. Комуникаията с детето вече е на по-високо ниво. Когато му зададете въпрос, то много често отговаря (въпреки, че отговорът обикновено е неразбираем за Вас). При назовавае на някакъв предмет или домашния любимец например, то може да го посочи.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Вниманието на детето се задържа по-лесно. Така например то може да се концентрира върху някаква игра или картинка от книга за повече от няколко секунди.

 

Ето няколко съвета за детето на тази възраст:

  • Сега, когато то ходи или пълзи навсякъде, осигурете му различни повърхности за придвижване – трева, килим, под. Така ще се развият сетивата му и ще се усъвършенстват двигателните умения.
  • Четето му всеки ден. Може да привлечете вниманието му, като му показвате хората, случките и предметите на картинките и му задавате различни въпроси. Освен това може да го оставите то само да отгръща страниците. По този начин вниманието му ще е привлечено за по-дълго време.
  • Поощрявайте доброто поведение с малки награди и същевременно му показвайте, когато направи нещо грешно или неразрешено.
  • Поощрявайте самостоятелните действия, като обличане, хранене, подготовка за сън. В началото ще е трудно, но постепенно детето ще свикне да е по-самостоятелно.
  • Ако детето ходи, оставяйте го в къщи босо. Така то по-добре ще усеща повърхността, по която се движи. Ако е студено, може да използвате чорапи с нехлъзгащо се покритие. Избягвайте носенето на обувки, когато детето е у дома.