Паметта се подобрява

 

На десет месеца способността на детето да запаметява е добре развита. За сравнение, само преди няколко месеца всеки един нов ден за него е бил като ново начало. Сега вече то разпознава много повече физиономии (дори на роднини, които не е виждало в продължение на месец). Освен това детето познава и търси целенасочено конкретна играчка и вече знае пътя към парка.


 

Личността

 

Бебето започва да имитира звуци и жестове, за да привлече вниманието Ви. То може да помаха за довиждане, когато види, че сте на вратата например. Детето разбира и в много по-голяма степен какво му казвате и изпълнява прости команди, като „подай ми топката”.

 

Социалните умения на детето „процъфтяват”. То може да раздава широки усмивки на околните или пък да проявява срамежливост, когато някои дружелюбни непознати го закачат или го заприказват.

 

Говор

 

Някои деца вече са казали първата си дума, други изчакват, докато се почувстват по-уверени. Някои проучвания показват, че средната възраст за първите думи е 10-11 месеца, така че сега е моментът, когато това може да се случи.

 

Какъв е този шум?

 

Около тази възраст е възможно детето да започне да се стряска от звуци, които до сега не са му правили впечатление или дори са го успокоявали – това са звънецът на вратата, прахосмукачката, пералнята, телефонът. Детето става неспокойно и започва да плаче. Необходимо е прото да го успокоите – като много други неща и този период се „израства”.

 

Сънят

 

През този период някои от децата спят вече само еднократно през деня. Не се притеснявайте, ако при Вашето дете това все още не е така. Ако то все още спи веднъж преди обяд и веднъж следобяд, постепенно една от двете дремки ще отпадне. Най-добре е това да е предиобедната. По този начинто ще е по-свежо следобяд и ще се избегне раздразнението му непосредствено преди вечерния сън.

 

Хранене

 

През този период може да продължите да обогатявате менюто на детето, като въвеждате разнообразни плодове, зеленчуци, меса. Важно е да избягвате даването на всякакъв вид ядки, пуканки, бонбони, грозде, с които детето би могло да се задави.

 

С появата на първите няколко зъбчета може да въведете повече „храни с пръсти” – нарязани наситно парченца, които детето може да хване посредством пинсетния захват на пръстите и да ги поставя в устата без чужда помощ.

 

Може да дадете на детето и лъжица, за да се учи как да я държи и как да се храни с нея. Първите опити най-вероятно ще са неуспешни, но постепенно, малко по малко то ще свикне да се храни и по този начин.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как да помогнем за развитието на детето?

 

  • Ако то се опитва да каже някаква дума или сричка, окуражете това негово старание, като му помогнете да довърши цялата дума. Подкрепяйте и стимулирайте всяко негово усилие без да му обяснявате грешките – на този етап то няма да ги разбере, а ефектът може да е противоположен.
  • Детето вече разбира смисъла на играта на роли. Много полезно и интересно за него може да бъде да изберете някоя играчка и да „изиграете сцена” с нея.
  • Говорете на детето, колкото се може повече, без начение какво правите, описвайте подробно действията си – било то рязане на лук при приготвяне на вечеря или изваждане на дрехите от пералнята. По този начин детето ще живее във вербален свят и по-лесно ще се развият речевите му умения.
  • Децата на тази възраст обичат игрите под формата на песни. Всеки жест или движение, който правите, за да пресъздадете по-добре песента, ще се възприема много положително от детето.
  • Пинсетният захват е много добре развит, затова за детето играчките с колела, прозорци, лостове ще се превърнат в любими.