Движение

 

Някои деца на 1 годишна възраст вече се движат напълно самостоятелно и уверено, но повечето все още не са проходили. Проучванията показват, че средната възраст за това е около 13 месеца. Ако детето е усвоило до съвършенство пълзенето и катеренето, стимулът да се научи да ходи не е толкова голям, тъй като то успешно и бързо се придвижва. Може да подпомогнете процеса на прохождане като поставите играчка на разстояние 2-3 крачки от детето и го окуражите да я хване.


 

Дори да не е проходило самостоятелно, детето трябва да може да се изправя от седнало положение, да има добра опора на краката, както и да се придвижва по протежение на мебелите.

 

Фината моторика също претърпява бурно развитие от раждането. Повечето деца вече могат да държат лъжица и да си служат с гребен/четка за коса, телефон, въпреки че движенията им все още не са достатъчно сръчни.

 

Растеж

 

Повечето деца са пораснали с около 25 см от раждането до този момент, а теглото им се е утроило. Килограмите в тази възраст показват повече индивидуални различия. Те в голяма степен зависят от физическата активност на детето – ако то е много активно и се движи постоянно, може дори да отслабне на тегло в сравнение с предходните месец-два.

 

Мозъкът на детето също се развива бързо през първата година – в края й той вече е достигнал 60% от размера при възрастните и е удвоил обема си в сравнение с раждането.

 

Сънят

 

От раждането до сега времето, което децата прекарват в сън, драстично намалява. Вече те спят непробудно през нощта, а през деня обикновено спят един път на обяд за 1-3 часа. Сутрешната дрямка при повечето вече е отпаднала.

 

Хранене

 

Детето вече е захранено с разнообразна храна. Хубаво е цялото семейство да сяда едновременно на масата. Когато вижда, че всички се храните заедно, апетитът на детето се увеличава. Бъдете внимателни да не се задави. Избягвайте даването на всякакъв вид ядки, зърна от грозде, пуканки и други.

 

Храната на детето трябва да е балансирана и разнообразна. Ако то все още се храни и с адаптирано мляко, може да преминете към пълномаслено краве мляко. За тази възраст не са подходящи нискомаслените и обезмаслени млека, тъй като бурно развиващата се нервна система се нуждае от мазнини, за да функционира.

 

Подражаване

 

Детето с удоволствие се опитва да помага при домакинската работа – то „чисти” играчките, подрежда прането. Понякога то става много педантично в тези ежедневни занимания. Може да се опитате да му поставите различни задачи – да намери например еднаквите чорапи. Всяко негово усилие трябва да бъде окуражено.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Добри обноски

 

Сега се поставят основите на доброто възпитание. Винаги, когато детето Ви подаде нещо, му благодарете, а когато поискате да направи нещо, казвайте „моля”. Все още е прекалено рано да изисквате от него да произнася тези думи, но е добра практика да ги чува, колкото се може повече. Детето вече може да изпълнява прости команди, като „подай ми чашата”.

 

Какво да правите?

 

  • Играчките - тунели и палатки, в които детето може да влезе и да се скрие за малко, са много голямо забавление на тази възраст.
  • Координацията око-ръка е много добре развита, също както и пинсетният захват. Може да развивате тези умения навън, като му дадете тебешир, с който да рисува.
  • Имитирайте различни животни – това ще развие въображението и креативността на детето.
  • За предпочитане е използването на бутащи играчки за придвижване. Така ще се развие мускулатурата на крайниците и детето по-бързо ще проходи самостоятелно.
  • Продължавайте да говорите на детето и да му задавате въпроси – нека то да живее във вербален свят. Така ще стимулирате речевото развитие.