След втората година детето видимо се променя. То започва да проявява своя характер, да отстоява себе си и своите позиции. Едновременно с това започва да проявява интерес към самостоятелност – хранене, пиене, оправяне на леглото, обуване, обличане и т.н. Разбираемо, първите опити за самостоятелност не са особено успешни и доста затрудняват родителите, но в никакъв случай не трябва да потискате тези пориви на детето. Дори напротив – поощрявайте ги.

 

Обличането е част от ежедневието на всяко дете колкото по-рано то започне да го прави само, толкова по-добре. Обикновено на възраст между 2 и 3 години детето проявява интерес за самостоятелно обличане. В тази възраст всяко нещо за тях е едно малко чудо, често може да чуете: „аз сам“. Похвалете детето за проявената инициатива и му помогнете да си облече блузката само.
 


Какво да правите като родители? На първо място трябва да се въоръжите с огромно търпение. Оставяйте дрешките на детето на достъпно място, близо до вашите. Когато се обличате вие, подканете и него да направи същото. Детето се учи много подражавайки на родителите си. Важно е първите дрешки, които ще дадете на детето да облича само да са широки, без копчета и връзки, които се обличат лесно и то няма да изгуби интерес.

 

Никога не упреквайте малкия човек, че не успява да направи нещо правилно, но не пропускайте да го похвалите, когато уцели ръкавчето, например. Първоначално можете да му помагате като оставяте нещата до половина. Обуйте панталонките до коленете и нека детето да ги вдигне до кръстчето. Показвайте му многократно как да сложи първо едното краче, после другото и как да дърпа панталонките с две ръце.

 

Обличайте животните заедно, покажете на малкото как се слагат чорапи, че блузката покрива коремчето, а панталонките стоят на крачетата. Поддържайте доброто настроение, докато детето се облича. Можете да пеете определена песничка или да издавате смешни звуци, когато детето си вкарва ръцете в ръкавчетата. Избирайте чорапки с петички и пръстчета в различен цвят. Така можете лесно да му покажете от коя страна стои петичката. И не пропускайте да отбелязвате всеки успех с бурни аплодисменти.