Децата са любопитни по природа, винаги търсят и искат да научат нещо ново като имитират най-често поведението на родителите си.

 

Между 10 и 14 месеца бебето започва да проявява интерес към лъжицата и самостоятелното хранене. Разбира се първите опити са съпроводени с много цапане, храна по пода, ушите, дрехите и където още се сетите. Това е нещо съвсем нормално. Не бива петната и неразборията, която ще стане в трапезарията, да ви кара да спирате поривите на детето.


 

Напротив, насърчавайте го. Похвалете го, когато си уцели устата, дайте му лъжичка, която да е удобна и да може да я държи. Първите опити със сигурност ще завършват с много петна. Но бъдете търпеливи само след месец ще видите какъв прогрес има вашето малко съкровище.

 

Обличане. Това е дейност, към която децата започват да проявяват интерес около 3-4 години. Докато обличате детето, обяснявайте какво правите с всяка подробност: „Обуваме чорапа, първо на едното краче, после на другото, обуваме панталоните като промушваме първо едното, после другото краче и т.н.“ ако прецените може и да го изпеете.

 

Използвайте желанието на детето, ако проявява интерес да се облича само, помогнете му. Сигурно обличането ще се проточи по-дълго от обикновено, но това ще достави голямо удоволствие на детето като се чувства вече пораснало и самостоятелно.

 

Когато обувате чорапките му казвайте, че те се слагат на крачетата. Избирайте чорапки, които имат пръсти и петички с различен цвят. Обяснете, че петата стои винаги отдолу. Така детето няма да се обърква.

 

Когато детето се облича само избягвайте панталони и блузи с ципове и много копчета. Заложете на обикновени панталонки с ластик и широки блузки. Това ще улесни многократно работата на детето. Ако то среща прекалено много трудности е възможно да се откаже мислейки си, че не може да се справи.

 

Приготвяйте дрешките на детето на спретната купчинка до леглото в реда, в който ще се обличат. Когато те са му под ръка, детето може да започне да се облича без да се налага да го приканвате.