Дерматитът от пелени представлява обрив, който се появява в първите 2-3 години и засяга кожата под памперса – седалището и ингвиналната област. Това е често срещано явление, като до навършване на 3-годишна възраст почти всички деца са имали поне по 1 епизод на раздразнение на кожата и развитие на дерматит от пелени.


Най-често се случва във възрастта между 9 и 12 месеца, когато от една страна бебето все още прекарва голяма част от времето седейки. От друга страна през този период то обикновено вече е захранено, а въвеждането на твърда храна променя рН на изпражненията, което оказва влияние върху кожата.

 


Кои са причините за развитие на „памперс дерматит”?

 • Триене. Механичното триене на нежната бебешка кожа върху мократа повърхност на памперса води до поява на обрив или зачервяване на кожата. Това е и най-честата причина за дерматита от пелени.
 • Раздразнение. При контакта на кожата с урината, изпражненията и козметичните продукти (кремове, измивни гелове) може да настъпи раздразнение. Това се дължи на киселото рН на урината и изпражненията. Кожата се зачервява обикновено на контактните места, като не е характерно засягане на областта на кожните гънки.
 • Гъбична инфекция. Най-често се касае за кандидоза, като обикновено причинителят е Candida albicans. Кожата е силно зачервена, може да е леко надигната над околната, незасегната част. Кандидозата се развива много често след лечение с антибиотик, а областта под памперса е особено подходяща за развитието на микотичния причинител, тъй като е по-топла и влажна.
 • Алергична реакция. Тя може да се развие към сапуни, перилни препарати, омекотители, козметика за кожа и други. Характерно е, че обикновено са засегнати и други части от тялото, а не само областта под памперса.

В много случаи причината за развитието на обрива е комплексна, като са намесени няколко фактора – например механичното триене в комбинация с действието на иританти или кожно раздразнение, което благоприятства гъбичната инфекция.

 

Диагнозата обикновено се поставя много лесно, като не е необходимо извършване на допълнителни изследвания.

 

Какво да правим при развитие на памперс дерматит?

Най-важно при справянето с обрива и раздразнението е да се осигури добра грижа за кожата. Това включва:

 • Честа смяна на памперсите – след всяко изхождане по голяма нужда и на всеки два часа, ако няма изхождане. Така се намалява контактното време на кожата с урината и изпражненията и съответно раздразнението й.
 • Кожата трябва да се измива с течен сапун, който не съдържа иританти и е с неутрално рН, след което внимателно да се подсушава. Ако е много зачервена и болезнена, това трябва да става с потупващи движения.
 • Ако кожата е много зачервена и болезнена, измивайте само с чиста вода, без да използвате сапуни или измивни гелове.
 • Избягвайте употребата на мокри кърпички, тъй като триенето допълнително може да раздразни кожата. От друга страна понякога те съдържат алкохол, който също оказва неблагориятно въздействие.
 • Не използвайте нова козметика, перилни препарати по време на обрива. Същото се отнася и за въвеждането на нови храни.
 • След смяна на памперса оставяйте детето без памперс, за да може кожата да „диша”. Колкото по-дълго остане то така, толкова по-добре.
 • Ако има съмнение за гъбична инфекция, лекарят може да предпише антимикотичен крем за локално приложение.
 • Локални кортикостероидни кремове могат да се използват, ако предполагаемата причина за обрива или раздразннието е алергия или има данни за атопичен дерматит.
 • Кремове, съдържащи цинков оксид могат да имат благоприятен ефект за раздразнената кожа. Важно е да се нанесе плътен слой от крема, за да осигури добра защита.