Научете се да разчитате сигналите, които бебето ви дава. Кърменето не трябва да бъде по схеми и точно определени часове, а на поискване – всеки път щом бебето дава сигнал, че е гладно. Не бива да правите интервали без кърмене повече от 3ч. в началото!

Дори бебето да спи – слагайте го на гърдата.

 


Когато бебето огладнее започва постепенно да раздвижва уста, езичето се показва навън, издава кратки звуци. Започва да протяга ръчички към устата. То вече е будно, но все още спокойно. Това е идеален момент да започнете да кърмите. Ако не отговорите на сигналите, то започва да хленчи, да се върти, да търси. Най – накрая става много неспокойно и подходящият момент вече е отминал.

 

Обикновено детето иска да суче често, ако това не е така, проявете вие инициатива и го слагайте на гърдите на всеки 2-3ч. Най – добре е новороденото да се слага на гърдата всеки път, когато прояви интерес. Не забравяйте, че в утробата то е получавало храна постоянно. Отнема време да се настрои за паузите между храненията.

 

В началото не трябва да са много дълги 8-12 хранения за денонощие. Майчиното мляко е лесно смилаемо и бързо преминава през стомахчето на детето. След 1-2 месец повечето бебета имат нужда от по-малък брой хранения. Винаги поставяйте малкото на гърдата, когато е неспокойно, дори да не е минало много време от последното кърмене.

 

Добре е да оставим детето само да определя колко дълго ще суче, в рамките на разумното. Ако заспива, погалете го по бузката или ухото, за да му напомните, за какво стои на гърдата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Важно е то да суче дълго време, дори преди в гърдите да е слязло достатъчно мляко. Така бебето дава сигнали, че е необходима още кърма. В повечето случаи гърдите отговарят адекватно, когато получават достатъчно такива сигнали. Някои бебета сучат активно и пускат гърдата, когато са сити или искат още от другата гърда. Други се нуждаят от повече време. И в двата случая сукането за удоволствие в края на храненето, което включва дълги паузи, често доставя много калории от малко количество течност, защото кърмата тогава е най – богата на мазнини.

 

Няма да сгрешите, ако оставите детето да използва гърдата като биберон, но в рамките на разумното. Продължителното хранене създава предпоставки за безболезнено кърмене в началото.

 

Първата кърма, която се отделя се нарича коластра и тя е в много малки количества – 7-10 мл. на хранене. При здравите бебета това количество коластра е достатъчно. Възможно е лекарят да ви предложи дохранване с адаптирано мляко, докато започне по-интензивна лактация.

 

Реално кърмата идва на 3-4 ден при повечето жени, по някога и по-рано при вече раждалите майки. Слизането на кърмата е съпроводено със затопляне на гърдите, възможно е да се повиши и телесната ви температура, усещате напрежение в гърдите. И през цялото време слагайте мъничето на гърдата. У новороденото е заложено да суче много, но да получава малко кърма, то има нужда да се упражнява, докато гърдите са все още меки.

 

Честите хранения на малки порции способстват за предпазване от инфекции. Много бебета са изключително настойчиви, особено през втората и третата нощ. Те сучат активно и неуморно. Но когато постепенно детето получи сигурното усещане, че винаги, когато иска, ще му се даде храна и че до него винаги ще има едно голямо тяло, което да го стопли, то се чувства по-добре. Тогава повечето бебета се успокояват.

 

Златното правило за получаване на достатъчно кърма звучи почти библейски:
„Колкото повече даваш, толкова повече получаваш!“

 

Знак, че бебето получава достатъчно кърма са редовните изхождания. В началото изхожданията могат да бъдат 8 до 10 на ден. Изпражненията са с жълт цвят. Постепенно броят изхождания намалява, след първите 2-3 седмици бебето може да се изхожда и през няколко дни.

 

Добре е в болницата да ви направят контролно кърмене. При него бебето се претегля преди и след кърмене. Така се вижда какво количество кърма е изсукало и дали това е достатъчно за него.