Е, нека бъдем честни – ние, жените, не познаваме гърдите си! Не познаваме структурата и особеностите им и... Вечно не ги харесваме. И, докато в тийнейджърска възраст това може да се подмине с лека усмивка, по-нататък може да коства неглижирането на сериозни проблеми. Затова – запознайте се. Със собствените си гърди. Особено, ако ви предстои да кърмите.

 

Ако четете английски и темата ви е присърце може да намерите изключително полезни и в същото време забавни материали по темата. Тази за гърдите и зърната. Ще се опитам да спретна един приятен микс на български език, насочен основно към жените, на които им предстои да кърмят.


 

И така – всяка жена има своите лични гръдни особености (ако ми позволите да се изразя така). Асиметрията е първата и най-често срещана. Двете гърди на всяка една от нас никога не са еднакви. Да, при някои различията може да са трудно забележими, но при други могат да бъдат съществени – както във формата, и в големината на самите гърди, така и на тези на зърната. 

 

NEWS_MORE_BOX

 


Слагайки в центъра на това обсъждане кърменето, е добре да знаете, че зърното е мястото, на което в повечето случаи се отварят млечните канали. Бебетата нямат нужда от конкретна големина и форма на зърната, за да сучат. Имат нужда от достатъчно мека и еластична ареола, която да поемат и да оформят т. нар. „сукателна повърхност“. Доста често в практиката си срещам жени, които имат каналчета на различни от зърното места по ареолите. И в това няма абсолютно нищо необичайно.

 

Ще разгледаме накратко формите и големините на зърната и ще ги обсъдим от гледна точка на кърменето. Ще слагам всички определения в кавички, защото много често те основно стресират притежателките си и ги карат да се причисляват към конкретна група – „Аз имам „плоски“ зърна!“ или „Моите са твърде „големи“!“

 

„Нормални“ зърна
Първо и основно нека се уточним – норма за зърна няма. В най-общия случай се приема, че жените, които определят зърната си като „нормални“, най-често описват такива с диаметър около 1-2 стотинки. Хубаво е да знаете, че размерите на зърната и ареолите изобщо не са пропорционални. Освен това бременността е едно такова състояние, в което и зърната, и ареолите ви могат да променят формата си и е повече от добре, когато променят цвета си (потъмняват). 


Жените с такива зърна обикновено не се притесняват предварително и не се настройват негативно към кърменето (което от моя гледна точка е чудесно). 

 

 

„Големи“ зърна
За такива зърна най-често съобщават жените, чиито бебета не могат да се справят и да засучат цялото зърно. Обикновено докато човечето не се е появило, бъдещата майка надали би описала зърната си като „големи“. Това също е много субективно състояние, което би могло да е малка пречка при бебче с по-ниско рожденно тегло. Добрата новина е, че когато има желание винаги се намира начин. Още по-добрата новина е, че с всеки изминал ден мъничето расте, от което следва, че и устата му расте. Т.е. всеки изминал ден ви доближава все повече до момента, в който засукването ще се случва безпроблемно.

 

 

 

 „Плоски“ зърна
Когато зърната реагират на студ (настръхват) обикновено не се очаква да има трудности при кърмене. „Плоски“ могат да станат и „нормалните“ зърна, когато гърдата се препълни с мляко и кожата се опъне. Затова най-важното условие, ако се притеснявате, че имате „плоски“ зърна е ареолите да са меки и податливи на опън (това, което им се случва в устичката на бебето е да бъдат разтеглени). Много голяма част от жените, които считат, че имат „плоски“ зърна, всъщност се сдобиват с „нормални“ такива след месец-два кърмене. Тоест всичко е въпрос на моментно състояние.

 

 

„Вдлъбнати“ зърна
Класическите „вдлъбнати“ зърна, които могат да създадат трудност при засукване на бебето, се срещат доста рядко. За цялата ми практика (вече 11 години), мога да кажа, че съм срещала не повече от две жени с такъв тип структура на зърното. И казвам „зърното“, защото и при двете беше само едното. При тези зърна, когато имаме дразнене – студ или мокро – зърната не изпъкват напред, а хлътват навътре и изглеждат сякаш се затварят. В такива случаи при някои жени е възможно изцеждането с помпа да помогне процеса на „изваждане“ на зърното и засукването да бъде улеснено. Факт е обаче, че дори и в началото на бременността зърната ви да са „вдлъбнати“, в края ѝ и особено след като кърдите се напълнят с мляко, нещата могат да придобият коренно различен вид. 

 

 

 

Важно!
Не забравяйте – когато опитвате да поставите бебето на гърда, винаги си представяйте гърдата като сандвич, който трябва да оформите, за да му е по-лесно да засуче. Старайте се да поставяте пръстите си от двете страни на ареолата, като пръстите ви са успоредни на устните на бебето. Старайте се пръстите ви да са максимално далеч от зърното, най-лесно е да бъдат на ръба на ареолата и гърдата. Така няма да пречите на мъника да засуче.

 

Важно 2 
Ако бебето ви има проблем със засукването, това може изобщо да не се дължи на формата на вашите зърна, а на евентуална къса юздичка под езичето или високо небце. Добре е да се свържете с консултант и да обсъдите различни възможности, защото понякога само промяна на позицията за засукване променя нещата.


Успех!