Още от бебета децата опознават света с огромно любопитство. Но колкото и това да е за добро, често се създават предпоставки за различни инциденти, някои от които ни изненадват в такава степен, че не сме и предполагали, че могат да се случат.


Те искат да пипнат всичко интересно, да го опитат, да го разгадаят, да го разглобят. А вкъщи има безброй интересни шкафчета, чекмеджета, кутийки, контакти, домакински уреди и прочие. Ежедневно в спешните центрове постъпват отровени, с изгаряне или с тежки наранявания бебета и малки деца, поради разнообразни битови инциденти.


Още след вземането му от родилното е добре в леглото на бебето да няма нищо, в което може да се оплете или да вмъкне главата си. Спорен е и въпросът за нуждата от обиколници, точно поради същата причина. Когато оставяме бебето само, задължително трябва да има преграда на леглото от всички страни.Свикнали сме с дома си такъв, какъвто е, и не обръщаме внимание на детайли като остри ъгли, стръмни стълби, открити контакти. Най-добрият метод за обезопасяване е да огледаме дома от височината на детето. Остри, режещи, прищипващи и горещи предмети на височина до 1 метър трябва да бъдат прибрани или достъпът до тях да бъде ограничен.


Острите ръбове на мебелите могат да бъдат обезопасени, като се покрият със специални ъглови протектори, които се продават в мебелни и детски магазини. Внимание трябва да бъде отделено и на горещите отоплителни уреди, особено на печки тип „духалки“.


Ключовете от бравите трябва да бъдат също премахната, макар и на по-късен етап, когато детето би ги достигнало. Препоръчват се още слагането на стопери на вратите, за да не си прищипват пръстите, когато започне периодът на пълзене и прохождане.


В най-ранна възраст е достатъчно малкото дете да знае, че електроуредите не се пипат, а по-късно е добре да научат как се ползват, да не забравят да ги изключват и да не дърпат щепселите за кабела. Контактите в дом с бебе и малк дете трябва да са с предпазители.


От ранна детска възраст трябва да бъдат учени, че от печката могат да се изгорят, но също и от тенджерите и тиганите – най-добре е да обръщаме дръжките към стената, когато са на котлона. За предпазване от самите котлони може да се сложат специални стопери.


Играчките е добре да бъдат на достъпни места, за да са лесно достижими, тъй като в противен случай бебето се опитва да ги достигне и може да се нарани.


Често прозорците и балконската врата остават подценявани, а те са изключително опасни ако не са затворени, особено ако сме оставили бебето или детето в стаята само. Ако не можем да предотвратим достъпа до тях, трябва да имат заключващ механизъм. Перилата на балкона трябва да са над нивото на гърдите на прохождащото бебе или малкото дете. Не трябва да има столове или друга мебел, на която то може да се изкачи. Друг вариант е просто да не го допускате само на терасата, без надзор.


На пазара се предлагат специални мрежи за балкон, които не позволяват на детето да се провре между перилата или други елементи на преградата.


По отношение на лекарствата – те трябва да се съхраняват на недостъпни за тях места, като добре да им се обяснява, че не са бонбони с цел да ги залъжем да ги приемат. Детето приема това буквално.


Парфюмите, дезодорантите и другите козметични продукти също не трябва да бъдат  на достъпни места, както и препаратите за почистване.


Не отглеждайте растения, които са отровни, защото прохождащите бебета могат да решат да ги пробват на вкус. Добре е да знаете, че листата на някои популярни растения са токсични – например коледна звезда, имел, дифенбахия, филодендрон, рододендрон, азалия.


В банята рисковете продължават. Не трябва бебето да се оставя само. Противохлъзгащата постелка е задължителна. Освен това шампоани, сапуни, препарати за почистване, самобръсначки или ножици трябва да са на недостъпни места. Капакът на тоалетната чиния трябва да е винаги затворен.


И най-важното дори да сте обезопасили цялата къща, най-добрата „превенция“ е да говорим с бебето и малкото дете и да му показваме кое е опасно и трябва да се внимава.


Библиография:
The Baby Book; William Sears, Martha Sears