Д-р Радка Масларска е завършила медицина през 1986 г. Специалист е по педиатрия от 1992 г. и неонатология от 2001 г. Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография.
Има повече от 20 години стаж като неонатолог, натрупан в клиниките по неонатология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ - Плевен и Университетската педиатрична болница в столицата.
В МБАЛ „Токуда Болница София” е от откриването ѝ, където създава едно от най-добрите неонатологични отделения в България. Внедрява най-съвременни световни практики за лечение и грижа за най-малките. Участвала е в програмата за обмен на опит в болниците на „Токушукай“ в Япония.
През последните години въвежда иновативни и щадящи методики за лечение и грижа на високорисковите и недоносените деца без отделяне от родителите.
 
Научният интерес на д-р Масларска е в сферата на интензивната терапия, кардиопулмоналната адаптация и късното проследяване на рискови и високорискови новородени деца.
 
Има редица публикации и участия у нас и в чужбина в неонатологични форуми. 
 
Д-р Масларска е един от лекторите на организирания от Puls.bg Форум бременност и детско здраве, който ще се проведе на 13 и 14 май в София Ивент Център. Входът за събитието е свободен. Тогава може да се възползвате да зададете своите въпроси към д-р Масларска и директно да получите отговор от нея. 
 
 
 - Д-р Масларска, казват, че организмът на новороденото е уникален. И той не може да се сравни нито с този на плода преди раждане, нито с организма на детето по-късно. Защо?
 
Организмът на новороденото е уникален с това, че започва да функционира самостоятелно след като е бил в коренно различна среда в утробата и изцяло зависим от майката – от нейния начин на живот, здравословното състояние, начин на хранене. Знаем, че бебето преди раждането се развива благодарение на хранителните вещества, които се получават през плацентата от майчиния организъм.
 
След раждането тази връзка се прекъсва и детето започва своето самостоятелно развитие. За сравнително кратко време, само 28 дни колкото е неонаталният период, протича един процес на адаптация на всички органи и системи, които до голяма степен са завършили своето развитие. Изключение прави само централната нервна система, която продължава да се развива и белият дроб, който търпи развитие до навършване на 1 година.
NEWS_MORE_BOX
 
 
В този смисъл е изключително важно, когато детето се роди да се направи една точна оценка на всички органи и системи, на рисковете за здравето му, ако има такива. Така могат да бъдат предотвратени усложнения в адаптационния период на бебето.
 
Поведението на медицинските екипи след раждането е от основно значение за новороденото - освен правилната оценка, важно е да се подхожда максимално щадящо към него и да му се осигурява максимален комфорт, така че то да не усеща драстична разлика между майчината и външната среда, в която е попаднало. А тази външната среда е достатъчно агресивна за него, защото е наситена с вируси, бактерии, гъбички, паразити. 
 
 - „Неразбиращо“ ли е новороденото? Кое е най-важното, което трябва да имаме предвид по отношение на неговата сетивност и възприятия на света в този адаптационен период?
 
Нервната система търпи своето усъвършенстване след раждането. Мит е обаче, че новородените нямат сетивност и усещания. През последните години това е един от основните акценти в неонатологичните среди. Новородените имат усещане за болка. Всяка една процедура, всяка една манипулация трябва да бъде съобразена с това. Дори вземането на кръв от петичката за масовия скрининг, който се извършва, трябва да бъде съобразено с това. Удачно е бебето да се нахрани или да му се предложи биберон-залъгалка, или да се обзеболи мястото на убождане, откъдето ще се взема кръвта.
 
Макар и да не реагират по обичайния начин, излагането на новородените на стрес – болка, студ, повишена топлина, създават трайни последици, които могат да имат отражение в по-късна възраст. Това е един от проблемите, върху които работим през последните години, а именно да се прави оценка на състоянието на детето, на неговата чувствителност, на неговия болков синдром и при всяка една процедура да се предприемат съответните щадящи действия. Така детето няма да изпитва болезненост и негативни емоции. Затова при медицинските процедури, при къпане дори, е добре да бъде в близост до майката. Например, когато при вземане на кръв майката храни новороденото, то се успокоява, усещайки нейния мирис и топлина. Това са физикални прийоми, които имат много голямо значение и са първо средство на избор при децата, при които предстои предизвикващ болка процес. При по-тежко болните деца, които имат нужда от интензивно лечение, се следват протоколи и схеми за по-сериозно обезболяване.
 
 - Кое е най-важното, което трябва да дадем на новороденото, ние родителите, през тези 28 дни след неговото раждане?
 
През първите 28 дни най-важното е родителите да приемат новия член на семейството и да бъдат спокойни за начина, по който ще отгледат своето дете. Много важно е в този период детето да не бъде поставено в контакт с големи групи хора, в среда, която носи риск от инфекции или други усложнения, които могат да възникнат в адаптацията му.
 
Освен храненето и жизнените процеси, които търпят пренастройка след вътреутробния живот, родителите, водени от педиатър, трябва да подпомогнат преодоляването на физиологичните проблеми при бебето чрез определен обем гимнастика, масажи, поставяне в правилна поза. Например в първите седмици след раждането е важно позата, в която новороденото е поставяно, да бъде близка до вътреутробната. Целта е максимално плавно и щадящо бебето да се адаптира към новата среда, в която се отглежда.
 

Шестото издание на „Форум бременност и детско здраве“ се провежда с подкрепата на: Cryo Save, Philips Avent, Mutsy, Медицински комплекс „Д-р Щерев“, Дентална клиника „Medical Dent”, Биорегенерация, Dove Baby и Дентална клиника „Петър Дучев“

 

За Форум бременност и детско здраве тази година провеждаме и Класациите "Специалистите, на които имам доверие". В тях ще номинираме водещи специалисти и клиники в страната, които са Ви спечелили с грижи и отношение по време на проследяване на бременността и раждането на детето. Можете да гласувате в 4-те категории: за акушер-гинеколог, акушерка, неонатолог или педиатър и родилно отделение. Вашата номинация можете да подадете ТУК

 
Втората инициатива, която тече, е конкурс "Фото Puls". Участвайте в него с Ваши снимки от бременността или след раждането на детето с него. Две са категориите: "Бъдеща майка на фокус" и "Бебе на фокус". Можете да качите Вашата снимка или директно да гласувате за участник ТУК