Тази година отправихме специална покана към Първа АГ болница и техния мамологичен център, развил се в една от най-успешните клиники за лечение на заболявания на млечните жлези, за участие в нашия Форум бременност и детско здраве, за да засегнем една тема, която, сякаш оставяме встрани, а същевременно е толкова близко до жените непосредствено след раждането.
 
Маститът, за съжаление, е едно състояние, с които немалко родилки се сблъскват. Надяваме се, че днес предотвратяването му е много по-възможно предвид усилията на медицинските екипи и изискванията на родителите новородените да са при майката от самото раждане. Дори и при добра подготовка и опит за ранно закърмаване на бебето е възможно да се получи едно изключително неприятно състояние при жената след раждането и гърдите ѝ да се втвърдят дотолкова, че кърменето да е невъзможно. Тогава помощта на персонала от родилното отеделение е от съществено значение. Съветът ни е да не чакате, а споделяте на акушерките и акушер-гинеколозите си проблемите, да потърсите съдействие още в болницата как правилно можете да кърмете или как да се справите успешно с болезнено напрегнатите гърди. Не допускайте възникване на инфекция и ако, не дай Боже, положението налага потърсете специалист за консултация. 
 
Ето какво ни сподели по темата, в която взима участие, д-р Младен Младенов...
 
Д-р Младен Младенов е акушер-гинеколог и мамолог от I САГБАЛ ”Света София”.
Завършил е висшето си образование в МУ – София през 1992 г. Специализира акушерство и гинекология в Първа АГ болница „Св. София“, като през 1997 г. взима съответния ценз. През 2003 – 2006 г. специализира онкология в Националния онкологичен център. 
Преминал е през множество допълнителни курсови за надграждане на квалификацията като се специализира тясно в диагностиката на заболяванията на гърдата и хирургията на млечната жлеза.
Член е на Европейското дружество по сениология (EUSOMA), Европейското училище по онкология (ESO), Българското дружество по акушерство и гинекология и Българското дружество по ехография.
 
 - Д-р Младенов, кои са основните симптоми на мастита?
 
Маститът започва с оток, болка, зачервяване, придружени с повишаване на температурата. Може да има и болезненост на цялата гърда.
 
- Защо се получава и как може да се преодолее?
 
Получава се вследствие на бактериално възпаление на тъканта на млечната жлеза, най-често от стрептококи или стафилококи. Преодоляването му е свързано с лечение с антибиотици и локални средства за охлаждане и намаляване на отока на самата гърда.
 
- Възможно ли е да продължи кърменето или окончателно трябва да се откажем от него при мастит?
 
Не само е възможно, но дори е задължително да се продължи с кърменето, защото то спомага да се отделя мляко. Задържането на мляко в гърдата е фактор, който допълнително утежнява мастита, така че кърменето дори при гноен мастит е препоръчително, без да е опасно за бебето. 
 
- Как успешно може да се третира маститът?
 
Третирането на мастита зависи от фазата, в която е диагностициран. В началната му фаза е достатъчно само терапия с компреси, реванол и охлаждане на гърдата. Но, ако има повишаване на температурата, се включва широкоспектърен антибиотик, който при преминаването през кърмата да не е вреден за бебето.
NEWS_MORE_BOX
 
 
- Какви рискове за здравето носи?
 
Краткосрочните рискове са: от получаване на фибрилни състояния и сепсис, като за щастие в последните години, сепсисът е много рядко усложнение. Също, може да се получи увреждане на структурата на жлезата, при получаване на гнойна колекция. В дългосрочен аспект, при последваща бременност, такива пациенти имат проблеми с кърменето. Освен това такива пациентки могат да имат зони с различна плътност в гърдата и да дават фалшиво позитивни сигнали при диагностика за рак на гърда. 
 
- Към какъв специалист да се обърнем, когато се опасяваме от мастит?
 
Ако има възможност най-добре е да се отиде в специализиран мамологичен център, като се търси специалист гинеколог с мамологичен профил. Ако няма такава възможност – пациентката трябва да се обърне или към гинеколога, който е водил раждането или към хирург, зависи от стадия на мастита. Обикновено жените имат доверие на лекаря, водил раждането, така че най-често той е първият човек, който се сблъсква с проблема. Ако се стигне до по-големи усложнения и гнойни колекции, наложителна е консултация с хирург. 
 
 
Шестото издание на „Форум бременност и детско здраве“ се провежда с подкрепата на: Cryo Save, Philips Avent, Mutsy, Медицински комплекс „Д-р Щерев“, Дентална клиника „Medical Dent”, Биорегенерация, Dove Baby и Дентална клиника „Петър Дучев“