Преди дни д-р Радка Масларска получи наградата за най-добър педиатър от класацията на Puls.bg „Специалистите, на които имам доверие“. Отличието й бе връчено на специална церемония по време на шестия Форум бременност и детско здраве, който се проведе в София. Трудно ли е да си неонатолог в България и защо признанието на пациентите е оценка за нейната работа, ще ни разкаже самата тя. 
 
Д-р Радка Масларска е завършила медицина през 1986 г. Специалист е по педиатрия от 1992 г. и неонатология от 2001 г. Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография.
 
Има повече от 20 години стаж като неонатолог, натрупан в клиниките по неонатология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ - Плевен и Университетската педиатрична болница в столицата.
 
Началник е на отделението по неонатология в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. Там внедрява най-съвременните световни практики за лечение и грижа за най-малките. Участвала е в програмата за обмен на опит в болниците на „Токушукай“ в Япония.
 
През последните години въвежда иновативни и щадящи методики за лечение и грижа на високорисковите и недоносените деца без отделяне от родителите.
 
Научният интерес на д-р Масларска е в сферата на интензивната терапия, кардиопулмоналната адаптация и късното проследяване на рискови и високорискови новородени деца.
 
Има редица публикации и участия в неонатологични форуми у нас и чужбина.
 
Източник: Станислав Стоянов
- Д-р Масларска, получихте една от наградите в класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“. Какво означава тя за Вас?
 
Пациентите са най-голямото ни удволетворение - когато ние виждаме децата здрави и сме успели в този процес, имаме тяхната признателност. Но зад тази награда се крият не само моите усилия, а и на колегите ми, на всички акушерки, на тяхното непрекъснато желание да се квалифицират, да се обучават, да инвестират в своите умения и да помагат на децата. 
 
- Колко души наброява персоналът на Вашето отделение?
 
В отделението работят 8 лекари, от които 5 висококвалифицирани с две специалности - педиатрия и неонатология. Имаме и млади специализиращи лекари, които ги подготвяме за тази специалност и работят заедно с нас, както и 15 акушерки. Често казваме, че те са най-добрия монитор, защото преди той да покаже, че има някакъв проблем с детето, те са тези, които ни алармират, че то не се храни или движи добре, има температура и други. Така че, ние разчитаме много на тях в ежедневната работа. 
 
- По време на Форум бременност и детско здраве 2017 казахте, че неонатологията у нас се развива с бързи темпове. С каква апаратура разполага Вашето отделение?
 
Отделението ни е трето ниво и по медицинския стандарт това изисква специална и определена квалификация на персонала, на апаратура, на монитори и умения, които екипът да притежава като цяло. В последно време ние се обучаваме на нови методики, например на инвазивна вентилация, която е по-щадяща за децата. Искаме достъпът на родителите все повече да се разширява. Повече от една година ние имаме такъв апартамент за новородени и бебета, които са с някакъв риск, така че родителите да бъдат непрекъснато с тях и под нашите грижи те да успеят да се справят. 
 
- Преди дни отбелязахме Световния ден на кенгуру-грижата. Разкажете малко повече за предимствата на контакта „кожа в кожа“.
 
Бебето е било в утробата на майката 9 месеца. Откъсването от нея, от нейния мирис, глас, определено е още по-голям стрес за него. Този контакт намалява стреса и детето може да преодолее цялата интензивна терапия, на която е подложено. Определено прави майката по-спокойна, тя чувства, че може да помага - било то с кърма или с това, че може да гушне детето и да му говори. По този начин тя наистина става част от екипа и това намалява продължителността на хоспитализацията, на интензивното лечение. Затова кенгуру-грижата трябва да се предлага при някои родители, чийто бебета са недоносени. Все още в България не всички родители имат желание това да се случва – страхуват се, чувстват се неуверени. Но когато искат това да стане, екипът трябва да помага за по-добър контакт между тях и детето. Бебетата, които са в интензивния сектор, всеки ден се срещат с техните родители. Те могат да идват в определен час, носят кърма, по-близо са до детето, когато е по-тежко болно му говорят, могат да му донесат играчки, икони, неща, които смятат, че ще помогнат в процеса на лечение. А на следващ етап се обучават как да отглеждат това дете – да го хранят, кърмят, почистват кожата, всички тези умения, които трябва да придобият, за да се чувстват спокойни. Даваме възможност за този контакт, защото той е изключително важен. 
 
- Трудно ли е да си неонатолог в наши дни? 
 
Наистина е много трудно, въобще специалността е такава, че трябва да дадеш здрав продукт. Всички роднини очакват, че когато майката идва здрава, тя и бебето трябва да са здрави. И ние трябва да направим всичко възможно да помагаме, затова трябва да бъдем заедно с родителите и техните проблеми – и като лекари и като психолози, да умеем да намерим границата, в която да поднесем информация, особено ако има проблем след раждането. Трябва един баланс между нашите лекарски, професионални анажименти и човешкото отношение, с това да дадеш надежда и сила на тези родители. Трудно е, но това е нашият избор и той е направен защото ние искаме да работим по този начин, да помагаме на децата, обичаме ги и даваме част от себе си. Затова тази професия е много хубава. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
- Има ли достатъчно млади хора, които искат да станат неонатолози?
 
Трудността на специалността е това, че трябва да се инвестират много време, сили, средства, както при повечето други специалности. Понякога тя отблъсква младите хора защото трябва да се стигне по по-трудния начин. Специално заплащането на специалистите по здравни грижи, сред които са и акушерките, не е на нивото, което трябва да бъде. Там трябва да се работи ежедневно и непрекъснато, да се пропогандира, че спокойствието на пациентите зависи не само от квалификацията, но и от удволетвореността на персонала. Разковничето на успеха е наличие на добър екип, квалификация и оборудване. Когато тези неща са съчетани, тогава няма да има недоволни пациенти и родители и повече недоносени деца ще бъдат спасявани. 
 
- Наградата Ви бе връчена от 15-годишният Богдан – едно от многото деца, минали през Вашите ръце. Поддържате ли контакт с родители, на чийто бебета сте помогнали през годините?
 
Да, разбира се. Всички деца, които са минали през нас, са любими и скъпи. И за всички тези, които имат проблеми, с които си тръгват, се молим и правим каквото можем, за да помагаме на майките дач ги елиминират и да се радват на здрави деца. 
 
Още за отличените медицински специалисти от класацията "Специалистите, на които имам доверие" може да видите ТУК.