Грижата за недоносените бебета в отделенията е различна от тази за останалите. Има ли достатъчно млади кадри, които искат да работят в неонатологиите у нас и защо са нужни програми за проследяване на тези деца след изписването им, коментира д-р Диана Аргирова. Тя е началник на отделението на неонатологията в МБАЛ – Пловдив, където фондация „Нашите недоносени деца“ стартира проект за изграждането на втора семейна стая за новородените и техните родители. 
 
Д-р Диана Аргирова завършва висше медицинско образование в Медицински университет - Пловдив през 1992 г. Защитава специалност по детски болести през 2001 г. и „Неонатология" през 2005 г. в УМБАЛ "Св. Георги". През 2011 г. завършва "Социална медицина и здравен мениджмънт" във Факултета по обществено здраве в пловдивския Медицински университет.
 
Още след дипломирането си започва работа като участъков педиатър и работи в Общинската болница в Раковски до 1998 г.  После става ординатор-неонатолог в Отделението за новородени и недоносени деца в МБАЛ – Пловдив. От 2009 до момента е началник  на отделението по неонатология в болницата. 
 
Д-р Аргирова има квалификационните курсове: "Новости при лечението на РДС при новородени"; "Съвременни тенденции в храненето на кърмачета"; "Дихателна реанимация при новородени"; "Здравен мениджмънт - Приложение на социологическите методи при управление на стационарната помощ".
 
Член е на Българското неонатологично дружество. Има интереси в областта на перинатологията.
 
 
- Д-р Аргирова, какъв е процентът на недоносените бебета, родени в МБАЛ – Пловдив през изминалата година?
 
Ние всяка година си водим такава статистика и тя е устойчиво една и съща. При нас процентът на недоносените бебета, които се раждат при гледане е някъде около 15, малко по-висок от средния за страната. Това се получава поради факта, че нашето отделение е от трето ниво. Ние можем да приемаме преждевременни раждания, имаме и прием на недоносени бебета от други болници в региона. При нас се намира и отделение за специални грижи, където се доотглеждат недоносените бебета до изписването им в дома. Това обяснява малко по-високия процент за последните десетина години. 
 
- Голям ли е броят на недоносените бебета, които постъпват при Вас от другите болници в областта?
 
Преди постъпваха и повече във връзка с това, че преди заплащането на медицинската дейност по гледането на тези деца беше различно. Сега всичко е свързано с клиничните пътеки и в много от болниците предпочитат тези деца, които са лесни за гледане – около 2 килограма и малко, да се отгледат там. Което не е много качествена грижа тъй като има по-специфични проблеми дори и детето да изглежда добре. Но въпреки това, когато едно дете е с много по-ниско тегло, например под 2 килограма, винаги го привеждат при нас, особено от останалите болници в Пловдив, от тези в Асеновград, Първомай, Карлово и други. 
 
- Наскоро Министерство на здравеопазването осигури нова техника за много неонатологични отделения в страната. От какво още имате нужда?
 
Мога да кажа, че вече сме добре окомплектовани с последната помощ, която получихме от страна на държавата. Имаме достатъчно кувьoзи, но трябва да се има предвид колко деца ще обслужваме, защото никога не може да си сигурен колко ще имат нужда от настаняване. Техниката все пак се амортизира, но за момента имаме достатъчно кувьoзи, апарати за дишене, монитори перфузори, обновен интензивен сектор, който е оборудван по европейските стандарти. Бих казала, че в неотделението разполагаме с всичко необходимо. 
 
- А имате ли достатъчно кадри?
 
Младите хора трудно идват в неонатологията. Имаме колеги, които са много опитни, но наближават пенсионна възраст и в един момент ще се пенсионират. Но проблемът с кадрите от гледна точка на неонатолози и медицински сестри го има абсолютно в цялата страна. Ние в Пловдив не трябва да се оплакваме все пак, защото има други места, които са почти без персонал. В нашето отделение работят 6 титулярни лекари, от които само един е в пенсионна възраст, но колежката е доста жизнена и продължава да работи. Обучаваме и млади специализанти, които все още нямат 30 години. Проблемът според мен е повече при медицинските сестри и акушерките. Нямаме недостиг на кадри, но до няколко години трябва да се пенсионират 4-5 човека и ще стане криза в един момент. От друга страна някои млади гледат заплащането, колко е трудна работата, а тя определено е трудна. А единственото нещо е да имаш сърце да работиш и нито парите, нито тежестта на работа могат да бъдат критерий. 
 
Опитват се и от Министерството на здравеопазването и различни неправителствени организации да работят, за да има шанс за тези деца. Защото истината е, че като бройка не се раждат все повече недоносени, а по-скоро все повече недоносени оцеляват. Това създава един голям масив от деца, които тепърва ще ни показват своите особености. И в световен мащаб все още тази категория "недоносено дете" не е напълно проследена, защото проблемите не са само при раждането, а и след това. Това е предизвикателството, което трябва да разрешим. 
 
- Освен млади кадри, в страната няма и достатъчно специализирани линейки. Как транспортирате недоносените бебета?
 
Ние получихме нов транспортен кувьoз с респиратор, който е последна дума на техниката. Линейките са малко по-изостанали, но принципно всичко може да се направи с малко повече работа. Ние специално се срещнахме с представители на центъра на Бърза помощ в Пловдив и техни технически кадри, обсъдихме точно как този кувьoз ще се качва и приспособи. И общо взето веднъж на седмица го използваме. Няма начин, удобството на бебето му е в кувьoза, където трябва да има апарат, чрез който да диша и има достатъчно кислород. Но е много по-добре от преди когато работехме със стар инкубатор и децата се обдишваха на ръце. Хубаво е и ние да имаме като софийската линейка, но въпреки това с кувьoзите, които разполагаме, нещата се случват.
 
 
- В МБАЛ – Пловдив ползвате и така наречените „гнеза за новородени“. Кои са техните предимства?
 
Ние отдавна ползваме гнезда. Преди разполагахме с 10, но се оказа, че ние можем да си ги правим такива успешно – от оделца, от пелени и други. Предимствата им са много. На преждевременно родените бебета се създава уюта на утробата на майката, което е много важно за мускулния им тонус, неврологично развитие и като за физическото им оцеляване. Французите са измислили тези гнезда, които ние ползваме, иначе в световен мащаб има различни приспособления, които могат да позиционират бебето в кувьoза. Всичко това е свързано с по-доброто му оцеляване. Всъщност, най-ценните открития са и най-простите. Хората са ги открили по време на криза, както е и с кенгуру-грижата. При война, заметресения, се измислят такивь неща, които после някои хора могат да доразвият и да докажат тяхната полза. 
 
- Всичко това се прилага благодарение на световната практика. Ако я сравним с нашата, има ли още какво да развиваме по отношение грижата за недоносените деца?
 
Определено има още много неща, които трябва да направим и то не в медицинската грижа до тяхното изписване, а след това, когато всъщност настъпва голямата трудност. Там тези деца попадат на общо основание с всички останали новородени, а те са много специфична категория, особено най-високорисковите. Те трябва да бъдат третирани по съвсем други правила. Едно от тях е родителите и общопрактикуващите лекари да се съобразяват с коригираната възраст на тези деца. Много пъти тези бебета са родени два или дори повече месеца по-рано, това е страшно голям период. Ако се стремим да се съобразяваме с това, мисля че ще има по-малко стрес. Всички видни наши неонатолози апелират за това и може би много скоро в НЗОК ще бъде въведен такъв пакет.
 
NEWS_MORE_BOX
 
- Тоест Вие бихте работили много по-добре, ако се въведат механизми, по които да се проследяват недоносените след изписването им от болницата.
 
Поне моето мнение е, че тези програми трябва да бъдат към големите неонатологични центрове. Поне почти всички държави в Европа са си го организирали, а ние малко оставаме в това отношение. Тази година имаше форум за недоносените деца в София, където лектори от Литва, Латвия, Унария и други, които споделиха, че вече са направили няколко стъпки в тази насока. 
 
- Докато тези програми станат факт, вие насочвате родителите какво да очакват след изписването. Какво най-често ги съветвате?
 
Казваме им на 100% истината, която трябва да знаят, тоест всичко, което се е случило, дори и да е много неблагоприятно. Ако не знаят за проблема или се забавят, той може да стане тройно по-голям. Просто им даваме някои насоки за това какво трябва да се следи. Обикновено преди изписването родителите се запознават с една книжка на фондация „Нашите недоносени деца“ за това какви прегледи са необходими на детето, за очните по-конкретно, които ние започваме още в отделението, проследяването на анемията, на сърдечния статус, ако е необходимо. Има някои родители, които са прекалено активни и водят децата си на излишни прегледи, има и такива, които са много инертни и не водят децата си никъде. Радват се, че детето наддава, но това е недоносено бебе, което тепърва трябва да си развива потенциала. 
 
- Поддържате ли връзка с родителите и техните деца?
 
Да, с който е пожелал да останем свързани по някакъв начин. Защото доверието се гради много трудно между хората. Ако сме си го изградили в болницата, ако след това те имат нужда от помощ, естествено е, че винаги ще им подадем ръка. Ако звъннат посреднощ в отделението, който е там, винаги ще се отзове, дори и да е за нещо съвсем глупаво. Човек трябва да го прави и в един момент има и удволетворение.