За втори път каним д-р Диана Аргирова за лектор на нашия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg Запознахме се с нея на живо на предходния в Пловдив, където грабна публиката от бъдещи и настоящи родители. Д-р Аргирова е определено от тези личности, които Ви спечелват за цял живот – компетентна, раздаваща се, разбираща и обичаща. И как би могло да е различно, когато ежедневието те свързва с най-беззащитните и мили същества – новородените.

 

Д-р Диана Аргирова води отделението за новородени и недоносени деца в МБАЛ – Пловдив, в което е посветила повече от десет години. 


 

Завършила е медицинското си образование в Медицински университет – Пловдив през 1992 г. Притежава две медицински специалности по педиатрия и неонатология. 

 

Преминала е през квалификационните курсове като „Новости при лечението на респираторен дистрес синдром при новородени“, Съвременни тенденции в храненето на кърмачета, Дихателна реанимация при новородени“ и др. Има интереси в областта на перинатологията.

 

Тя е един от водещите българските неонатолози, които активно съдействат и работят в насока въвеждане на съвременна грижа за новородените и недоносените в българските болници в сътрудничество с родителите.

 

Благодарим на Фондация „Нашите недоносени деца“, че ни запозна с нея.

 

Темата на форума ѝ в края на месеца е: „Аз, новороденото. За и против режима при бебето. Сън и хранене“

 

 - Д-р Аргирова, често майките са объркани, кои съвети да следват: да гледат бебето по режим или по-свободно? От какво всъщност трябва да се води майката в първите два-три месеци от живота на бебето, особено през първия?

 

Най-новите проучвания показват, че е много по-здравословно бебето да определя само режима си. Отглеждането на детето трябва да става съобразно с неговите изисквания, 
а не по начин, диктуван от родителите. Трябва да повярвате на вродените рефлекси и жаждата за живот на бебето. То ще Ви води в правилна посока, Вие само му се доверете!

NEWS_MORE_BOX

 

 

Опитайте се да го разберете! Не го контролирайте и не му налагайте Вашите правила!
Нека се храни, когато то поиска и с това, което то предпочита. Ще се убедите, че така много по-лесно ще се справяте с всяка една ситуация.

 

Нужно е да знаете основните неща за бебешката анатомия и физиология.
Не прекалявайте с четенето на книги, това не ви гарантира, че ще вземете изпита по родителство успешно. 

Забравете страха си и това, че нямате опит!

 

Просто обичайте бебето така, че то да го усети и всичко ще бъде наред!

 

Родителите трябва да повярват в себе си и да знаят, че ще усетят, когато става нещо тревожно с детето им.

Какво да ви води през първите месеци? Винаги гледайте общото състояние на бебето, само един лош признак сам по себе си не значи болест. 
Помнете, че е период на адаптация, детето ви се учи да бъде самостоятелно и понякога може да се обърка. 
Бъдете подготвени да се намесите в спешен случай!

 

 Някои от най-големите предизвикателства за родителите в началото са:

  • Спадането на тегло в първите дни след раждането - неизбежно е и напълно нормално!
  • Какво трябва да е бебешкото „ако“?
  • Къпането - а дали да го къпем?
  • Режим - да или не?
  • Да пие ли вода и каква?
  • Има ли колики?

 - С какво се отличава този първи месец от живота на бебето?

 

През първия месец от живота на бебето се случват много важни и уникални събития, които оставят дълбок отпечатък за всички следващи години.

 

Това е неонаталният период, когато чрез така наречения адаптационен процес ден след ден новороденото дете става все по-силно и самостоятелно. През цялата бременност бебето се е подготвяло за това.


С раждането то започва самостоятелен живот и го прави толкова успешно, все едно това е най- лесното нещо на света - започва да диша самостоятелно, започва да се храни само.


Тази адаптация протича на границата между нормата и патологията.

 

Бебето тежи само 3-4 килограма, всичките му органи и системи са изключително незрели и същевременно - абсолютно съвършени. То има вродени инстинкти, които му помагат да оцелява и ние разумните възрастни хора не трябва да пречим на това.

 

Когато се грижите за детето се замисляйте, не само дали правите нещата правилно, а и дали това, което правите е безопасно и може ли по някакъв начин да навреди на бебето - сега или след години.

 

Малкото същество, което вие отглеждате може да бъде лесно наранено, дори когато родителите му мислят доброто.

За да не бъркате дайте свобода на бебето, бъдете до него и много го обичайте!

 

Въпросите си към д-р Диана Аргирова можете да зададете на осмото издания на Форум бременност и детско раждане на Puls.bg, който ще се проведе на 31 март - 1 април в София, София ивент център.